UA / RU
Підтримати ZN.ua

Локдаун в Україні: Степанов розповів, чи зупинять транспорт

Глава МОЗ згадав і про карантин вихідного дня

У разі посилення карантину і введення повної локдауна в Україні робота громадського транспорту не припинятиметься.

Про це міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив в ефірі телеканалу "Україна 24" 27 листопада.

"Що стосується конкретних обмежень та питань транспорту. Ми розуміємо, що якою б жорсткий карантин ні, все одно залишаються об'єкти критичної інфраструктури, де працюють люди, які повинні добиратися до роботи. Це стосується лікарів, медичних працівників та інших категорій громадян", - зазначив він.

Аргументуючи таке рішення, він навів приклад карантину вихідного дня, адже, за словами Степанова, якби всі без винятку дотримувалися обмеження, то громадський транспорт був би порожнім.

«Уявімо, що його все без винятку дотримуються, все закрито в повному обсязі. Навіть при роботі громадського транспорту людям нікуди їхати. Це тільки продуктовий магазин або аптека, яка дуже часто перебуває біля будинку. І просто в транспорті не буде навіть теоретично якогось скупчення людей. Якщо ми говоримо, що люди переміщаються в транспорті в невеликій кількості, наприклад в маршрутці, то ризик інфікування, якщо вони дотримуються всіх правил, знаходяться в масці, дуже-дуже низький", - пояснив міністр.

Також мер Києва Віталій Кличко заявив, що буде наполягати на роботі метро і громадського транспорту в разі введення локдауна в столиці

Глава міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що в Україні негайно потрібно вводити локдаун не менше, ніж на 3-4 тижні.

Нагадаємо, з 14 по 30 листопада в Україні діє "карантин вихідного дня". Згідно з постановою Кабміну, в період з 00 годин 00 хвилин суботи до 00 годин 00 хвилин понеділка на території України з 14 листопада по 30 листопада 2020 року забороняється робота підприємств громадського харчування (крім послуги на винос), робота торгово-розважальних центрів, розважальних закладів, діяльність суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність в сфері торговельного та побутового обслуговування населення (є винятки), діяльність установ культури і проведення культурних масових заходів, крім кіно- і відеозйомок, за умови обмеження доступу до місця зйомки. Також повинні бути закритими спортивні зали, фітнес-центри, басейни.

Магазинам та іншим компаніям рекомендовано визначити 2 години (з 10:00 до 12:00 або в інший час дня) для пріоритетного обслуговування громадян похилого віку та людей з інвалідністю.