UA / RU
Підтримати ZN.ua

Люблінський трикутник: Україна, Польща і Литва заснували новий формат співпраці

В рамках Люблінського трикутника співпраця буде спрямована як на оборону, так і на економічну сфери.

Міністри закордонних справ України, Польщі та Литовської Республіки заявили про створення «Люблінського трикутника» – тристоронньої платформи для політичного, економічного та соціального співробітництва між країнами, повідомили в Міністерстві закордонних справ України 28 липня.

Відзначається, що сторони організовують консультації на рівні керівництва МЗС своїх країн і створять в міністерствах закордонних справ посади представників з питань співробітництва в рамках "Люблінського трикутника".

Вони будуть проводити регулярні зустрічі, зокрема на полях багатосторонніх заходів.

На сьогоднішній зустрічі в Польщі керівники МЗС трьох країн висловили готовність координувати свою діяльність з метою забезпечення дотримання міжнародного права, як на рівні тристоронньої співпраці, так і в рамках міжнародних організацій (НАТО, Європейський Союз, ООН, Рада Європи, ОБСЄ).

Сторони підкреслили важливість діалогу між трьома країнами у парламентському вимірі, особливо в межах Парламентської асамблеї Україна-Польща-Литва.

Вони закликали Російську Федерацію вивести свої війська з тих частин Донецької і Луганської областей України.

Міністри закордонних справ підтвердили бажання поглиблювати і розширювати українсько-польсько-литовську співпрацю між збройними силами,  громадянськими суспільствами, зокрема між науковцями та експертами.

Крім того, партнери обіцяли підтримати впровадження політико-економічних реформ в Україні.

Читайте також: Україна і Польща об'єднають зусилля по зменшенню енергозалежності Європи від Росії

Раніше повідомлялося про те, що українська сторона бачить в Польщі потенційного лідера процесу деокупації Криму. 

Глава МЗС Дмитро Кулеба поінформував польського колегу Яцека Чапутовича про наміри України створити міжнародну платформу для рішучих дій, спрямованих на деокупацію півострова.