UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ляшко стверджує, що дефіциту кисню для пацієнтів немає

Голова МОЗ заявив, що уряд звільнив бізнес від податків та зборів на кисень.

Голова Міністерства охорони здоров’я Віктор Ляшко стверджує, що в Україні немає дефіциту кисню для пацієнтів з коронавірусом. За словами міністра, усі, хто потребує кисневої терапії, отримують її.

«Для забезпечення потреб у кисні ще до початку нової хвилі уряд звільнив бізнес від податків та зборів на кисень, а також дав можливість використовувати в закладах охорони здоров’я технічний кисень. Команда МОЗ постійно працювала з підприємствами виробниками кисню медичного в частині нарощування їх потужності», – заявив Ляшко.

За його словами, зараз два заводи з виробництва медичного кисню зупинилися на планові регламентні роботи на 10-15 днів. Ще в одного виробника на західній Україні, як зазначив міністр, виникли технічні несправності. 

«І відразу поширились чутки, що ніби то кисню не вистачає, система не готова. Спростую. Усі пацієнти, які потребують кисневої терапії, отримують її. До планових регламентних робіт ми готувалися. І спільно з виробниками знайшли їм заміну на цей період, яка стане додатковою потужністю після виведення заводів з регламентних робіт», – додав Ляшко.

Голова МОЗ зазначив, що технічну несправність на одному із заводів західної України вдалося перекрити.

Читайте також: Ляшко про рівень захворюваності на COVID-19: «Кількість госпіталізацій встановила історичний максимум»

Зазначимо, в Україні на 17% зросла смертність від коронавірусу, також збільшилися показники щодо кількості ушпиталених хворих і рівня захворюваності, повідомив керівник Центру економіки охорони здоров'я KSE Юрій Ганіченко.

Ковідні ліжка завантажені на 50-60%, уточнив головний санітарний лікар Ігор Кузин. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, до нової хвилі епідемії підготували 80 тисяч ліжкомісць.

Водночас у Харкові не залишилося вільних місць з підведеним потоковим киснем, у реанімаціях Дніпра та Львова кількість пацієнтів у декілька разів перевищує нормативну, а в Херсоні вивчають можливість відправки хворих до інших міст області.