UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ляшко розповів про деталі угоди з Sinovac по вакцині від коронавірусу

За його словами, всі ризики угоди нівельовані.

Якщо фінальні випробування китайської вакцини від коронавірусу компанії Sinovac Biotech виявляться неуспішними, то, згідно з підписаним контрактом з Україною, державі повернуть гроші в повному обсязі. Про це заявив головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко в ефірі Громадське радіо

"У випадку, якщо вона (реєстрація - ред.) не буде завершена до того часу, що визначено в умовах контракту, то гроші повернуться в Україну на рахунки держпідприємства" Медичні закупівлі України ". Всі ризики нівельовані".

Він нагадав, що препарати від Pfizer і Moderna також перебували на третій стадії клінічних досліджень, коли більшість країн підписали контракти на їх поставку. Також він повідомив, що зараз тривають переговори з багатьма виробниками вакцин, зокрема, мова йде про постачання вакцини Astra Zeneca.

За його словами, отримані вакцини будуть для людей безкоштовними.

Однак він не сказав, коли препарати для щеплень з'являться у вільному доступі на ринку.

Читайте також: Степанов розповів, коли Україна отримає вакцину Sinovac Biotech

Раніше повідомлялося, що Україна отримає вакцину виробництва китайської компанії Sinovac Biotech, про підписання договору з якої стало відомо напередодні, протягом 30 днів після реєстрації.

 30 грудня в Офісі президента оголосили про підписання Україною контрактів на закупівлю вакцини CoronaVac від компанії Sinovac Biotech. Йдеться про 1 913 316 доз.

30 грудня Sinovac Biotech анонсувала, що третя фаза клінічних досліджень показала, що ефективність вакцини “Короновак” становить 79% - нижче, ніж у Пфайзера та Модерни. Однією із заявлених переваг є умови зберігання вакцини - при 2-8 градусах Цельсію, подібно до Оксфордської вакцини, зробленої з генетично модифікованого вірусу, що викликає звичайну застуду в шимпанзе. За інформацією медиків, вакцинація COVID-препаратом Sinovac має проходити в два етапи (дві дози) з інтервалом в два тижні. 

Відомо, що 10 грудня МОЗ уповноважило ДП «Медзакупівлі України» на закупівлю вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Відповідні зміни були внесені до Наказів МОЗ № 2711 від 28 грудня 2019 року та № 589 від 28 лютого 2020 року. Передбачено 1,3 млрд гривень, проте контракт вдалося укласти на 964 311 264 грн.

Ще з літа вакцину від  Sinovac Biotech активно лобіював голова правління  АТ “Лекхім” В.Печаєв.