UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ляшко розповів, який документ видаватимуть щепленим українцям

За словами головного санлікаря, «імунних паспортів» в Україні не буде.

Щеплені від коронавірусу українці отримають свідоцтво про вакцинацію міжнародного зразка, жодних інших «імунних паспортів» в Україні не видаватимуть, наголосив головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Він нагадав, що вимоги до таких свідоцтв визначені міжнародними медико-санітарними правилами.

Документ може знадобитися, зокрема, під час подорожі за кордон, нагадує «Коронавірус-інфо». Українці ж отримуватимуть їх «у два кліки», запевнив головний санлікар.

«Але впроваджувати та вимагати довідку про щеплення проти COVID-19 зараз не варто. Я повністю поділяю думку голови Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганса Клюге, який публічно застерігає Єврокомісію від планів запровадити документи про вакцинацію проти COVID-19», - наголосив головний санлікар України.

Читайте також: Зеленський і президент Ізраїлю обговорили можливість подорожей між країнами за паспортами вакцинації

Вакцинація в Україні триває вже 20-й день, однак за цей час Міністерству охорони здоров’я так і не вдалося вийти на анонсований рівень 10-11 тисяч щеплень на добу. У Києві 13-14 березня не зробили жодного щеплення, на що звернув увагу системний аналітик і автор ZN.UA Євген Істербін.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов и президент України Володимир Зеленський закликали пришвидшити темпи вакцинації. А Віктор Ляшко пояснив низькі темпи небажанням українців вакцинуватись після нещодавно перенесеного ковіду або на тлі хронічних захворювань.

Наприкінці лютого до України привезли 500 тисяч доз вакцини Covishield(торгова назва вакцини AstraZeneca, котра виробляється в Індії), і вже 24 лютого розпочалася вакцинація від коронавірусу

Першими щеплення отримали медики та військові в зоні операції Об'єднаних сил. За перші п'ять днів вакцинації щеплення від коронавірусу зробили 3 141 людині.