UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ляшко пояснив, чому в список обов'язкової вакцинації не включили медиків

У МОЗ побоюються колапсу в сфері медицини.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко пояснив, чому в перелік професій, що підлягають обов'язковій вакцинації, не включили медиків.

За його словами, в нинішніх умовах відсторонення медиків може коштувати пацієнтам життя. Про це Ляшко повідомив під час робочої поїздки на Херсонщину.

"Чому медиків немає (в переліку професій для обов'язкового щеплення проти коронавірусу - ред.). Коли ми говоримо, що немає педагога, питання в тому, що "перезакрити" його функцію в навчальному закладі або функцію державного чиновника в міністерстві або місцевій адміністрації може паралельно інший колега, збільшивши навантаження. Коли ми говоримо про медиків сьогодні, якщо в закладі невакцинованих два реаніматолога, і потрапить людина, що потребує екстреної медичної допомоги, це може коштувати життя. Тому ми медиків зараз не включили", - сказав Ляшко, передає "Укрінформ".

У той же час він підкреслив, що відсоток охоплення щепленнями медиків поки набагато більше, ніж працівників інших сфер.

Також він зазначив, що механізм відсторонення за відмову від вакцинації вже "давним-давно працює", а наказ видано відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до Закону України про охорону праці, нагадав міністр, якщо працівник ухиляється від проведення профілактичних медичних оглядів або інших профілактичних заходів, встановлених відповідно до законодавства, він відсторонюється без збереження заробітної плати.

Читайте також: Ляшко повідомив, коли буде обов'язкова вакцинація дітей

Нинішній наказ міністерства про відсторонення невакцинованих набере чинності через місяць.

"Через місяць кожен керівник підприємства, в даному випадку - директор школи, подивиться: хто вакцинований, хто не вакцинований, видасть внутрішній наказ про відсторонення від виробничої діяльності педагога до моменту вакцинації на період карантину без збереження заробітної плати", - зазначив Ляшко.

Раніше глава комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький повідомив, що наступним етапом в список обов'язкової вакцинації включать всіх працівників державних установ, організацій та підприємств, соціальних працівників і співробітників поштових послуг.