UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва, Латвія та Естонія вимагають розширення присутності НАТО в регіоні

Також глави урядів країн Балтії заявили, що планують продовжувати збільшувати національні оборонні бюджети.

Прем'єр-міністри Литви, Латвії та Естонії закликають запровадити заборону на імпорт російської нафти і газу. Крім того, вони заявили про намір збільшити витрати на оборону та висловилися за постійну присутність дивізій НАТО в Балтійському регіоні на тлі війни Росії проти України. Про це свідчить спільна заява глав урядів Литви, Латвії та Естонії.

«На майбутньому саміті НАТО в Мадриді ми будемо прагнути схвалити майбутню Стратегічну концепцію НАТО, а також значно зміцнити довгострокові рішення НАТО в сфері стримування та оборони і східний фланг НАТО», - йдеться в заяві.

У заяві також сказано, що для запобігання будь-якій потенційній агресії, країнам Балтії необхідні сучасні рішення постійного захисту.

«Необхідна більша присутність сухопутних, військово-повітряних і військово-морських сил. Для забезпечення постійної присутності союзників в країнах Балтії будуть потрібні три боєздатні дивізії, по одній в кожній з країн Балтії, призначені для колективної оборони та здатні об'єднувати місцеві сили національної оборони», - зазначається в заяві.

Прем'єр-міністри Литви Інгріда Шимоніте, Латвії Крішьяніс Каріньш та Естонії Кая Каллас заявили, що кожна дивізія повинна включати в себе бригаду готовності союзників з необхідними можливостями підтримки на основі посилених бойових груп.

Глави урядів Литви, Латвії та Естонії також зазначили, що планують продовжувати збільшувати свої національні оборонні бюджети як мінімум до 2,5% ВВП.

«Ми продовжимо спільну роботу із закупівлі реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) і вивчимо інші варіанти подальшої координації діяльності з нарощування потенціалу. Ми розробимо загальні процедури, щоб держави могли надавати військову та невійськову допомогу один одному або декільком країнам Балтії на їхнє прохання», - йдеться в спільній заяві.

Також прем'єр-міністри Литви, Латвії та Естонії розкритикували агресію РФ, закликали Росію вивести війська з України та почати дотримуватися норм міжнародного права.

Читайте також: Латвія планує відмовитися від російського газу з наступного року

Раніше повідомлялося, що Естонія та Латвія офіційно визнали війну Росії проти України геноцидом.

Парламенти країн закликали підтримати розслідування доказів військових злочинів, скоєних Російською Федерацією в Україні.