UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва, Іспанія і Польща запевнили Порошенка у підтримці

Президент Литви та прем'єр-міністри Іспанії і Польщі пообіцяли підтримати Україну на засіданні Європейської Ради 16 липня. Порошенко зазначив, що ситуація на Донбасі залишається вкрай напруженою і попросив польського міністра прискорити процедуру з надання допомоги з боку Польщі.

Президент Петро Порошенко провів телефонні розмови з президентом Литви і прем'єр-міністри Іспанії і Польщі - і вони запевнили його у підтримці України.

Порошенко подякував президенту Литви Далі Грібаускайте за те, що Литва однією з перших ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною та ЄС і послідовно підтримувала євроінтеграційні прагнення України, повідомляє прес-служба президента України.

Грібаускайте запевнила Порошенка, що позиція Литви буде такою ж послідовною і рішучою і під час засідання Європейської Ради 16 липня, де передбачено обговорення дій Євросоюзу щодо підтримки України.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой теж запевнив Порошенка у підтримці України на засіданні Європейської Ради, яке відбудеться 16 липня у Брюсселі. Він запевнив, що в його країні стежать за ситуацією в Україні.

Президент України зазначив, що ситуація на Донбасі залишається вкрай напруженою, оскільки продовжують проникати зброя і бойовики через україно-російський кордон.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск також підтримав позицію Порошенка щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

"Дуже важливо, що Ви маєте репутацію президента світу, який в той же час рішуче налаштований на захист суверенітету і територіальної цілісності України. Такий підхід підтримується Польщею і міцно ґрунтується на позиціях, які визначені в рішеннях ЄС", - сказав Туск.

Порошенко висловився на користь прискорення процедур з надання допомоги з боку Польщі, зокрема, передання закуплених бронежилетів через митницю Польщі, що збереже людські життя. Туск погодився з необхідністю спрощення процедур урегулювання цього питання.

Український президент подякував Польщі за підтримку, гуманітарну допомогу для Збройних сил України, програми освітнього і культурного характеру для молоді, а також запропонував приєднуватися до створення робочих місць на звільнених від терористів територіях Донбасу.
Порошенко і Туск також приділили велику увагу питанню створення польсько-литовсько-української військової бригади "УкрПолЛітБриг", зокрема, домовилися підписати відповідну угоду найближчим часом.

Український президент поділився стурбованістю з приводу маніпуляцій і відвертої брехні з боку російської інформаційної пропаганди, яка поширюється в європейському медіа-просторі.
Туск і Порошенко обмінялися думками щодо механізмів і нових можливостей донесення в Польщі правдивої інформації про ситуацію в Україні. !zn

Читайте також:

Даля Грібаускайте обрана президентом Литви на другий термін - вперше в історії країни

Обама і Кемерон обговорили подальші санкції проти Росії

Литва ратифікувала Угоду про асоціацію України і ЄС