UA / RU
Підтримати ZN.ua

Літо 2024: синоптикиня попередила, коли чекати на грози та шквали

В цей період погода буде нестійкою.

Глобальна температура встановила нові світові рекорди у 2023 році – океани нагрівалися, а льодовики постраждали від колосальної втрати льоду. Організація об'єднаних націй (ООН) попереджає, що 2024 може стати ще спекотнішим.

Читайте також: Погода у квітні: прогноз від Укргідрометцентру

Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух в інтерв’ю «24 Каналу» розповіла, яким буде цьогорічне літо для України.

За її прогнозом, відповідно до тих розрахунків які є зараз, очікується що літо в Україні може бути теплим, але не спекотним. Середня за сезон температура повітря, ймовірно, на 1 – 2 градуси перевищить норму. Протягом сезону переважатимуть повітряні маси з Атлантики, які приноситимуть помірну вологу і тепло в Україну.

«Очевидно, що все ж таки небесна канцелярія зараз грає в команді за Україну. Ми бачимо, що погодні умови взимку були для нас надзвичайно сприятливі. Навіть весною до нас прийшло літо, яке нам дуже допомогло зекономити тепло і електроенергію. Є надія, що і влітку не буде великої спеки, щоб не перевантажити нашу енергосистему», — пояснила вона.

Метеорологиня зазначила, поки що аномально великої кількості опадів не прогнозується. Ймовірно, що опадів за сезон випаде в межах кліматичної норми.

«Але найбільш нестійкою погода в Україні буває у липні. Протягом цього місяця спостерігається найбільша повторюваність злив, гроз, граду, шквалів. Тож і цей рік не буде винятком», — зазначила вона.

Нагадаємо, яким буде травень 2024 за прогнозом синоптиків. Аномальної спеки чекати не варто.