UA / RU
Підтримати ZN.ua

Літо 2023: синоптики розповіли, чого чекати від найтеплішого сезону

Спека все ж прийде в Україну.  

Весна цього року виявилася прохолодною з нестійкою погодою у першій половині сезону, і тільки в другій половині травня в Україну почало приходити справжнє літнє тепло.

Читайте також: До +28: синоптик дав прогноз погоди на тиждень

Синоптики розповіли, яким буде літо 2023 та чи чекати українцям на спекотні дні.

Синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха в ефірі «Сніданку з 1+1» зазначила, що на клімат на планеті впливає багато глобальних чинників, але в регіоні, де розташована наша країна набільше робить погоду Тихоокеанське коливання - прохолодна течія Ла-Нінья та тепла течія Ель-Ніньйо. Останні три роки на планеті домінувала холодна течія, але зараз фахівці спостерігають суттєві зміни.

«Зараз ми знаходимося в нейтральній фазі і очікуємо на розвиток Ель-Ніньйо, тобто підвищення температури поверхневих вод у південній частині Тихого океану і ці процеси впливають на погоду і в Україні. Тому погода в червні в усіх регіонах України буде в межах норми. А ось у липні та серпні температури будуть дещо вищими кліматичної норми», - підкреслила вона.

За попередніми прогнозами синоптикині, у липні - серпні, середня добова температура яких зазвичай становить 25,5 градуса, цьогоріч сягне в середньому до 27 градусів.

Метеоролог Вазіра Мартазінова в коментарі «УНІАН» розповіла, що справжнє літо почнеться в другій половини червня. Також вона зазначила, що погода влітку буде дуже мінлива.

«Дощі все одно будуть в окремі дні. І такі неслабкі. Якщо говорити про червень, то в червні - це найсильніші грози та найсильніші дощі. Червень-початок липня», - сказала вона.

Також вона попередила, що очікувати холодного літа все ж не варто.

«З другої половини червня - це буде вже починатися гарне літо. Там температура вирівняється і піде на літні показники», - зазначила синоптикиня.

У той же час, експертка не виключає, що в період до 10 червня може бути похолодання. В цей час очікується температура повітря близько 15-17 градусів тепла. Але друга половина червня буде суха і тепла.

Вчені вважають, що у найближчі два роки на нас чекають екстремальні хвилі тепла. Це пов'язано з феноменом Ель-Ніньйо, який вплине на погоду в усьому світі і, ймовірно, зіграє свою роль у кліматичній кризі. Якщо Ель-Ніньйо буде сильним, він може призвести до нових безпрецедентних хвиль тепла у 2023-24 роках. А вони, своєю чергою, призведуть до нових рекордів глобальної температури.