UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лише у 8,8% українців є знайомі військовозобов’язані, які шукають спосіб уникнути мобілізації – дослідження ZN.UA

У третини громадян серед рідних нема ні добровольців, ні мобілізованих.

Останнім часом в Україні лунає багато розмов про ухилянтів, Тису, розцінки на перетин кордону та мирні перемовини з агресором. Однак результати соціологічного дослідження на цю тему, проведеного на замовлення ZN.UA Центром Разумкова, виявилися не такими страшними, пише Леся Литвинова у статті «Мобілізація: чому українці не поспішають іти служити і чи можна це змінити? Результати соцдослідження».

В рамках опитування громадян запитали: «Чи є серед ваших друзів, колег і знайомих військовозобов’язані, які шукають можливість уникнути мобілізації?». 

Так, 8,8% відповіли, що всі чи майже всі такі їхні знайомі шукають можливості, як не мобілізуватися. Ще 17,5% зазначили, що у них немає таких знайомих, або майже немає.

У решти респондентів в оточенні є й ті, й ті в різних пропорціях: 

Також в українців запитали, «чи є серед ваших рідних ті, хто служить у Силах оборони України добровольцями чи мобілізованими?»  

Лише 34,3% респондентів відповіли, що серед їх рідних немає ні добровольців, ні мобілізованих. За словами Литвинової, це досить схоже на реальні показники. Дослідження також показало, що мобілізованих більше, ніж тих, хто пішов воювати добровільно, — 44,7 і 33,1% відповідно. 

«Насправді порахувати таке співвідношення дуже складно. Бо, наприклад, у ТрО добровольці писали заяви з проханням зарахувати їх до ОР-1, на основі яких їх одразу проводили по процедурі мобілізації. Тому серед мобілізованих багато тих, хто прийшов сам, не очікуючи повістки. До речі, попри те, що потік добровольців неможливо порівняти з тим, який був у перші тижні повномасштабного вторгнення, він не зупинився», – зазначила Литвинова.

Опитування проводила соціологічна служба Центру Разумкова на замовлення ZN.UA з 20 до 28 червня 2024 року. Опитано 2027 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, 4,6 млн українців оновили свої військово-облікові дані в рамках нового мобілізаційного законодавства. За словами речника Міноборони Дмитра Лазуткіна, тепер в Україні є база військовозобов'язаних, активізувалася мобілізація по рекрутингу, а громадяни, які вагалися, нарешті стали на захист Батьківщини. Та у військо мобілізують не усіх, адже у Силах оборони є перелік спеціальностей, які мають найбільший попит. До того ж все більше громадян можуть розраховувати на бронювання від мобілізації.