UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лікування за кордоном: як його отримати військовим

Роз'яснення дали у МОЗ.

Через війну, яку розв'язала Росія, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років, які отримують повістки. Наші захисники отримують поранення та можуть лікуватися як в Україні, так і за кордоном. У Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ) розповіли, як війковим потрапити до програми медичної евакуації до європейських медзакладів.

Як військовому потрапити на лікування за кордон

У МОЗ пояснили, що в Україні значно спростили механізм направлення на лікування за кордон військових.

Читайте також: Через "два-три місяці" в Україні запустять пілотну версію "смарт-мобілізації": що це таке

«Зараз для медичної евакуації захиснику не потрібно отримувати висновок консиліуму військово-медичної установи. Натомість медзаклад, в якому захисник/захисниця України перебуває на лікуванні (реабілітації), ініціює та визначає необхідність направлення на лікування за кордон», – йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що для медевакуації військового за кордон медичний заклад має підготувати такий пакет документів:

Шаблони вищезазначених документів можна знайти за посиланням.

Читайте також: Оскарження рішення ВЛК: коли це можна робити

У МОЗ додали, що висновок про необхідність евакуації разом із пакетом документів медзаклад надсилає до державного органу зі складу сектору безпеки й оборони, в якому військовий/військова проходить службу. Державний орган, своєю чергою, надсилає на розгляд МОЗ в електронній формі лист-направлення з копіями документів.

«Далі МОЗ подає запит до країн ЄС щодо готовності безоплатно надати захиснику України необхідну медичну та реабілітаційну допомогу і листом інформує Командування Медичних сил або відповідний державний орган, що входить до складу сектору безпеки і оборони, адміністрацію Держприкордонслужби та МЗС про погоджений з іноземною стороною перелік захисників України, яких можуть прийняти на лікування за кордоном», – зазначили у відомстві.

Потім МОЗ за сприяння офіційних структур Єврокомісії транспортує військових до закордонної клініки.

Раніше ми писали, що робити, якщо військово-лікарська комісія визнала військового придатними, але він має погане самопочуття.