UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ліки за е-рецептом: експерт розповів про переваги

Ця ініціатива покликана запобігати самолікуванню.

З 1 квітня всі ліки в Україні, що раніше підлягали відпуску за рецептом, можна буде отримати за е-рецептом. За день до запровадження електронного рецепта в аптеках спостерігалися черги та ажіотаж.

Директор Аптечної професійної асоціації України (АПАУ), доктора фармацевтичних наук, професора, заслуженого працівника охорони здоров’я України Володимир Руденка в інтерв'ю виданню «Аптека» розповів про переваги введення е-рецепта. Про це пише пресслужба АПАУ.

Він зазначив, що незважаючи паніку серед українців, що виникла напередодні запровадження е-рецепта на всі рецептурні препарати, це нововведення покликане не ускладнити доступ до ліків, а навпаки – спростити його.

«Мабуть, МОЗ не в повній мірі донесло цю інформацію до відома населення та не провело достатньої роз’яснювальної роботи стосовно того, у чому ж полягають переваги цієї новації. А їх чимало!», – сказав він.

Читайте також: Панічний маркетинг: напередодні впровадження е-рецепта аптечні продажі зросли майже на 350%

За словами Руденка, головна перевага полягає у зручності електронного рецепта.

«Після того, як лікар вносить до ЕСОЗ всю необхідну інформацію, пацієнт отримує на свій мобільний телефон смс з відповідним ключем-паролем до виписаного рецепта. Ці дані будуть потрібні фармацевту для верифікування його в системі. Усе, що має зробити пацієнт: піти в найближчу аптеку та передати фармацевту це смс-повідомлення», – пояснив експерт.

Також він зазначив, що е-рецепт має такий самий термін дії, як і паперовий – 30 днів.

«Якщо пацієнт має хронічну хворобу та приймає певні ліки на регулярній основі, відтепер він отримує змогу подовжити дію рецепта онлайн, не відвідуючи свого сімейного лікаря», – підкреслив він.

Серед плюсів електронного рецепта Руденко також виділив те, що для його отримання не потрібно укладати декларацію із сімейним лікарем.

Читайте також: У МОЗ розповіли, як можна дізнатися, чи є препарат рецептурним

«Ця опція стане у нагоді внутрішньо переміщеним особам і тим, хто наразі не має доступу до своїх сімейних лікарів. Виписати рецепт на рецептурний препарат зможе будь-який лікар, який відповідає за лікування конкретного пацієнта, тобто і кардіолог, і хірург, і онколог», – роз'яснив експерт.

За його словами, важлива ціль, якої має бути досягнуто з впровадженням електронного рецепта – це запобігати самолікуванню.

«Ця проблема в Україні вже давно стоїть дуже гостро. Чимало громадян самостійно призначають собі рецептурні препарати, ігноруючи той факт, що самолікування може ускладнити перебіг хвороби чи перевести її у хронічну форму. Тож, не слід забувати, що неправильне застосування лікарських засобів може спричинити побічні ефекти чи викликати залежність», – резюмував він.

Відпуск ліків за електронними рецептами викликав бурхливу дискусію у суспільстві. Нагадаємо, що у МОЗ спростували 12 найпоширеніших міфів щодо відпуску ліків за е-рецептом.