UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лікарняний у зв'язку з вагітністю та пологами: як нараховують виплати

Роз'яснення дали у ПФУ.

В Україні жінки, які є застрахованими особами, можуть оформити лікарняний по вагітності та пологах. Допомога по лікарняному надається у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату зарплати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. У Головному управління Пенсійного фонду України (ПФУ) розповіли, як нараховуються такі виплати.

Читайте також: Лікарняний без візиту до лікаря: як його отримати з симптомами COVID-19 або грипу

Як нараховують виплати за лікарняним по вагітності та пологах

У ПФУ пояснили, що підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку листок непрацездатності.

«Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох і більше дітей — 70) календарних днів після пологів», – йдеться у повідомленні.

За бажанням жінки та у разі відсутності медичних протипоказань частина відпустки тривалістю 70 календарних днів, передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів, починаючи з дня пологів.

«При цьому загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнених пологів)», – пояснили у ПФУ.

У Фонді зазначили, що жінкам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за весь період зазначеної відпустки, тривалість якої становить 90 календарних днів до пологів та 90 календарних днів після пологів.

«За бажанням жінки та у разі відсутності медичних протипоказань частина відпустки тривалістю 90 календарних днів, передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів, починаючи з дня пологів», – додали у ПФУ.

Читайте також: Лікарняні будуть перевіряти лікарі з інших регіонів, які не знатимуть особу хворого – МОЗ

Який розмір допомоги по вагітності та пологах

Відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», визначені умови надання, тривалість виплати та розмір такої допомоги.

Допомога надається в розмірі 100% середньої зарплати (доходу), обчисленої у порядку, встановленому Кабміну, і не залежить від страхового стажу.

Розмір допомоги по вагітності та пологах обчислюється сумарно за всі дні відпустки по вагітності та пологах та надається в повному обсязі застрахованій особі незалежно від кількості використаних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами до пологів.

«Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку», – пояснили у ПФУ.

Дата фінансування допомоги по вагітності та пологах прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку на виплату коштів працівнику.

У ПФУ зауважили, що коли кошти перераховано на рахунок страхувальника, виплата допомоги здійснюється страхувальником у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після надходження коштів від фонду.

«Пенсійним фондом України здійснюється оплата лише за лікарняним у зв’язку з вагітністю та пологами. Для отримання допомоги при народженні дитини необхідно звернутися до органу соціального захисту населення», – резюмували у Фонді.

Нагадаємо, що час воєнного стану українці можуть оформлювати лікарняні та отримувати грошову допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою непрацездатності.