UA / RU
Підтримати ZN.ua

Передати Україні "Леопарди" готові вже п'ять країн – Кулеба

Глава МЗС заявив, що мета України – зібрати бригаду з танків Leopard 2. Тобто може йтися приблизно про сотню важких машин.

Вже п'ять країн висловили готовність передати Україні танки Leopard 2, всі вони зараз очікують на вирішення питання з Німеччиною. Про це в інтерв'ю Вадиму Карпяку заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, частину розмови глава МЗС виклав на свою сторінку в Instagram.

"Це для початку. Чому "Леопард"? Тому що це танк, який масово вироблявся в Європі протягом десятиліть, і він є у багатьох європейських арміях. Тому можна там трошки взяти, тут трошки взяти. Там є різні модифікації цих танків. Але ми ж ставимо собі амбітні завдання, і наше амбітне завдання – у рамках танкової коаліції спершу зібрати бригаду", – сказав міністр.

За словами Кулеби, обіцянка Польщі надати Україні роту танків Leopard 2 спонукала інші країни, які "сиділи тихо і говорили пошепки про готовність передати танки", виходити і заявляти про готовність. Зокрема це стосується Фінляндії, заявив Кулеба.

Глава МЗС України не став уточнювати точну кількість танків, на які націлений Київ, однак у танковій бригаді ЗСУ – три танкові батальйони, кожен з яких має налічувати 31 танк. Тобто, теоретично, мова могла йти про не менш ніж 93 танки.

Читайте також: Берлін не повинен перешкоджати передачі Україні Leopard іншими країнами — віцеканцлер Німеччини

Нагадаємо, що, за даними ЗМІ, Німеччина ухвалить рішення про передачу танків Leopard наступного тижня до зустрічі у форматі "Рамштайн", яка відбудеться 20 січня.

Під час візиту до Львова 11 січня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що у рамках міжнародної коаліції союзників, серед яких Польща, Україна отримає роту танків Leopard 2. Танкова рота, згідно з стандартами НАТО, налічує 14 танків. 13 січня в Німеччині заявили, що запиту від Польщі на постачання Україні танків поки що не було.