UA / RU
Підтримати ZN.ua

Легальна праця: про що треба пам’ятати при працевлаштуванні

В ПФУ пояснили, на що слід звернути увагу в першу чергу.  

Кожного року в Україні збільшується кількість стажу необхідного для виходу на пенсію за віком. Щоб вийти на пенсію у 60 років у 2023 треба накопичити не менше 30 років стажу.

Читайте також: Працевлаштування ВПО: перелік корисних ресурсів

В Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області нагадали, на що треба звернути увагу при працевлаштуванні працівникові, щоб впевнитися, що його праця легальна. Це дасть змогу йому не лише накопичити необхідний страховий стаж, а й мати всі трудові та соціальні права.

Там нагадали, що легальна робота дозволяє працівникам отримати безпечні та чітко визначені умови праці, регулярну заробітну плату, право на оплату листка непрацездатності в разі хвороби, соціальні послуги та виплати в разі нещасного випадку на роботі та професійного захворювання, можливість навчання та підвищення кваліфікації.

Роботодавець, який ухиляється від офіційного оформлення працівників, позбавляє їх соціального захисту та основних трудових прав. У найманих працівників, які погодилися на неофіційну працю, не накопичується страховий стаж, що впливає на їхню майбутню пенсію.

Праця вважається повністю задекларованою якщо:

Проконтролювати сплату страхових внесків можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

Бувають випадки, коли при звільненні роботодавець затримує остаточний розрахунок з працівником. Нагадаємо, коли і як має здійснюватись остаточний розрахунок при звільненні з роботи.