UA / RU
Підтримати ZN.ua

Квасневський: «Важливо підтримувати зв'язок з мігрантами, дозволяти наявність двох паспортів та залишати їм можливість повернутися»

Експрезидент Польщі наголосив, що потрібно продумати спеціальну програму стимулів для цього повернення.

Хвиля трудової міграції в Україні почалася ще до війни і, очевидно, після неї може посилитися. Однак державі важливо підтримувати зв'язок з мігрантами, дозволяти наявність двох паспортів та залишати їм можливість повернутися, заявив в інтерв'ю ZN.UA заявив колишній президент Польщі Олександр Квасневський, з яким поговорила Юлія Самаєва.

«У Європейському союзі кордонів немає, звичайно, для офіційного працевлаштування потрібні внутрішні дозволи, але це все дуже просто, дуже доступно. Студенти можуть навчатись, де захочуть, працювати, де захочуть, подорожувати. І це добре. Ми заслужили на такий світ. Мені подобається така Європа. Але в ній, і це правда, країнам треба конкурувати за трудові ресурси», – наголосив Квасневський.

Він додав, що після вступу Польщі до ЄС із неї до інших країн виїхало понад 2 млн людей. Але що важливо, як зазначив експрезидент, Польща ніколи не втрачала зв'язку із цими людьми, вони завжди залишалися для держави поляками, громадянами.

«Вони у свою чергу завжди допомагали своїм сім'ям, що залишилися в Польщі, і це істотна допомога, потім, коли вони досягли певних успіхів, вони стали інвестувати свої гроші в Польщу – купувати тут нерухомість, відкривати ресторанчики, магазини, готелі. Так, безумовно, це не великі інвестиції, але це все одно інвестиції та їх багато. Ось чому так важливо підтримувати зв'язок із мігрантами, дозволяти наявність двох паспортів та завжди залишати їм можливість повернуться», – зазначив Кваснєвський.

Для цього, за його словами, слід продумати спеціальну програму стимулів для такого повернення. У ньому можуть бути соціальні пільги, податкові пільги, вигідна програма іпотеки чи кредитування. Різні варіанти, треба пробувати. Квасневський додав, що дуже важливо утримати в країні якнайбільше працездатного населення, тому що всі ми розуміємо, якщо в країні залишаються самі пенсіонери – їй дуже складно розвиватися.

Читайте також: Директор Інституту демографії та соціальних досліджень дає рекомендації, як дати роботу біженцям

Напередодні повідомлялося, що за підрахунками агентства ООН з міграції близько 6,5 мільйона громадян переїхали в інші регіони України через вторгнення армії РФ, а ще 3,2 мільйона виїхали за кордон.