UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кузін розповів, які епідемії в Україні та пандемії у світі прогнозуються у найближчі 5–10 років

Наша країна нині перебуває на стадії епідемічного переходу.

У більшості країн світу кількість неінфекційних захворювань переважає над інфекційними, у них стався так званий "епідемічний перехід", розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв'ю редакторці відділу соціум ZN.UA Алли Котляр, яке вийде завтра о 8:30.

За його словами, нині у світі вже працюють над епідеміями неінфекційних захворювань і реєструють у цьому абсолютно різну динаміку

"Хтось — більше серцево-судинних захворювань, хтось — питань надмірної ваги або цукрового діабету. Але загальносвітовий тренд — це переважання неінфекційних груп захворювань над інфекційними", - наголосив головний санітарний лікар.

Читайте також: Захворюваність на кір зросла за рік у шість разів – МОЗ

Кузін підкреслив, що епідемічний перехід також відбувся у деяких європейських країнах, а держави, які приєдналися до Європейського Союзу недавно, перебувають на стадії такого переходу, так само як і наша країна.

Україна нині розглядає питання неінфекційних та інфекційних  захворювань з однаковою пріоритетністю.

Читайте також: На холеру обстежили три тисячі людей після затоплення Каховської ГЕС – МОЗ

Заступник глави МОЗ назвав кілька груп інфекційних захворювань з якими зараз стикається Європа та, які спричинятимуть занепокоєння у найближчі 5-10 років:

"У 2023 року ми провели наздоганяючу вакцинальну кампанію, щоб вакцинувати дітей саме проти кору. Понад 160 тисяч дітей надолужили пропущені щеплення. Це дало змогу знизити ризик спалаху кору, який узимку фіксували в кількох сусідніх країнах", - наголошує головний санітарний лікар.

"Це означає, що країна має пережити один сезон за максимальним, так званим «ковідним» сценарієм. Коли вживаються препарати терапії, визначаються лікарні, застосовуються обмежувальні протиепідеміологічні заходи", - зазначає він.

Читайте також: У Києві більше 21 тисячі мешканців захворіли на грип, шість осіб померли

Кузін також розповів, що впродовж останніх років зростає кількість випадків пташиного грипу, який дуже часто призводить до певних мутацій, а це може спричинити нову хвилю високопатогенного грипу. 

"Незважаючи на всю її ефективність, ця вакцина, в разі її застосування, досить часто може призводити до циркуляції штамів поліовірусу в популяції тієї чи тієї країни. Тому застосовувати ОПВ доцільно тоді, коли країна досягає досить високих показників охоплення щепленням. На жаль, Україна цим похвалитися не може", - сказав Кузін.

За його словами, Україна та європейський регіон упродовж 2024-2025 рр. можливо, намагатимуться частково відмовитися від ОПВ для зменшення ризику спалаху поліомієліту.