UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кузін про фейки щодо вакцини проти COVID-19: «На ДНК не впливає і безпліддя не викликає»

Кузін також нагадав про важливість носіння масок та дотримання дистанції.

Фейки про вакцинацію проти COVID-19 часто відлякують українців робити щеплення, заявив головний санлікар України Ігор Кузін в ефірі телеканалу «Україна 24». Він також заявив, що вакцини, які застосовуються в Україні, добре вивчені і не викликають тих ефектів, якими людей лякають у мережі.

«Вакцини є ефективними і про це говорить доказова медицина, про це є дослідження. Тому не довіряйте фейку, чи якимось групам, які прочитали про якісь віртуальні речі, що вакцина викликає або безпліддя, або впливає на вашу ДНК», — заявив Кузін.

При цьому, за словами санлікаря, зараз 8 з 10 померлих – це люди похилого віку. Він закликав кожного захистити своїх рідних та близьких, та спонукати їх до вакцинації проти коронавірусу.

«Якщо ви маєте підроблений сертифікат, ви таки скористалися ним, придбали його, зверніться до пункту щеплення та отримаєте справжню вакцину, і отримаєте повний курс щеплень. Треба буде розповісти, що ви його купили, відповідно буде викликано Національну поліцію, зберуться докази, але людина отримує захист, а це найцінніше», – додав санлікар.

При цьому Ігор Кузін підкреслив, що носити маски і дотримуватися соціальної дистанції необхідно в будь-якому випадку, навіть якщо людина вакцинувалася.

Читайте також: Як завершити вакцинацію, якщо перша доза отримана за кордоном: відповідь МОЗ

Раніше головний санлікар України Ігор Кузін заявив, що в Україні дуже малий відсоток громадян, які мають протипоказання для COVID-вакцинації, проте такі люди все ж таки є. За його словами, для того, щоб визначити, чи має людина протипоказання, слід звертати увагу на абсолютні медичні протипоказання та серцево-судинні захворювання чи онкологію. Своєю чергою, МОЗ готує повний перелік тимчасових або абсолютних протипоказань до вакцинації проти коронавірусу.

Детальніше про кампанію вакцинації в Україні, побічні реакції та антивакси, читайте у статті Алли Котляр «Вакцинальна кампанія: як влада завоювати довіру людей».