UA / RU
Підтримати ZN.ua

Курченко потрапив до санкційного списку РНБО

Санкції передбачають, зокрема, блокування активів, запобігання виведенню капіталів за межі України та ін.

Українського бізнесмена Сергія Курченка вперше включили до санкційного списку Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України. Так, власник групи компаній "Східно-Європейська паливно-енергетична компанія" вказаний у списку фізосіб, проти яких застосовуються санкції, у додатку до рішення РНБО від 2 травня.

Санкції передбачають: блокування активів (тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним їй майном); запобігання виведенню капіталів за межі України; заборона участі в приватизації, оренді держмайна резидентами іноземної держави та особами, які прямо або опосередковано контролюються резидентами іноземної держави або діють у її інтересах; повну або часткову заборону вчинення правочинів з цінними паперами, емітентами яких є особи, стосовно яких застосовано санкції згідно із законом.

Крім того, Курченку заборонена видача дозволів, ліцензій Нацбанку України на здійснення інвестицій в іноземній державі, розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах на території іноземної держави та ін. Санкції вводяться на три роки.

Нагадаємо, що Курченко фігурує в кримінальному провадженні як керівник злочинної організації, що вчинила тяжкі та особливо тяжкі злочини у сфері господарських операцій зі скрапленим газом. З лютого 2014 року бізнесмен перебуває за межами України, де переховується від слідства. Його оголосили в розшук. Ухвалою слідчого судді йому обрано запобіжний захід - утримання під вартою.