UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба не виключив спробу Словаччини незаконно придбати маски в Україні

Голова МЗС прокоментував заяву словацького прем'єра про хитру операцію з купівлі 2 млн медичних масок за готівку.

Якщо уряд Словаччини дійсно намагалося купити велику партію медичних масок в Україні за готівку, то, швидше за все, йдеться про незаконну операцію, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Так він прокоментував заяву словацького прем'єр-міністра Петера Пеллегріні про операцію з придбання 2 млн масок за 1,2 млн євро, що зірвалася.

"Зараз скажу одне: якщо Словаччина дійсно намагалася купити маски, то планувала це в обхід нашого законодавства. Експорт щонайменше до 6 червня заборонений", - написав очільник МЗС на своїй сторінці у Facebook в неділю ввечері, 15 березня.

Міністр констатував, що "зараз немає в Європі країни, яка не полювала у всьому світі на маски і респіратори", нагадавши, що експорт засобів індивідуального противірусного захисту тимчасово заборонений.

"Спроби наших компаній і ділків на замовлення кого-небудь з-за кордону експортувати - незаконні. Ми жорстко блокуватисесо їх разом із МВС і митницею.", - підкреслив Кулеба.

Прем'єр-міністр Словаччини Петер Пеллегріні розповів, що уряд забронювало в Україні 2 млн масок, але так і не зміг здійснити операцію. За словами прем'єра, продавець вимагав оплату готівкою. Однак партію перехопив покупець із Німеччини.

"Ми вже зібрали валізу з 1,2 млн євр і збиралися летіти урядовим бортом. Але з'явився німецький перекупник, заплатив за маски і забрав їх", - заявив Пеллегріні в ефірі телеканалу TA3.

Нагадаємо, увечері 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я повідомила про початок пандемії коронавірусу.

Того ж дня на засідання Кабінету міністрів було ухвалено рішення запровадити в Україні тритижневий карантин з 12 березня. У період дії карантину тимчасово призупиняється навчання у дошкільних закладах, школах та вишах, закриваються місця скупчення людей (торгові центри, кінотеатри тощо), забороняються масові заходи чисельністю понад 200 осіб.

14 березня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про протидію коронавірусу, яким передбачено закриття пунктів пропуску на кордоні та тимчасову заборону в'їзду іноземців до України.

Офіційно в Україні діагностовано три випадки інфікування коронавірусом, два з них – у Чернівецькій області. Одна хвора – 71-річна жінка - померла.

Докладніше про боротьбу з коронавірусом у світі читайте в матеріалі ZN.UA "Світ у боротьбі з коронавірусом: як Україну та інші країни поступово затягує в глобальний карантин".