UA / RU
Підтримати ZN.ua

КСУ повернув соцгарантії чорнобильцям

Суд визнав неконституційним скасування або обмеження пільг чорнобильцям.

Конституційний суд України (КСУ) ухвалив рішення, яким визнав неконституційним скасування або обмеження пільг чорнобильцям. Про це повідомляє прес-служба суду.

КСУ підкреслює, що пільги, компенсації і гарантії є особливою формою відшкодування збитків зазначеної категорії громадян, а тому скасування або обмеження цих пільг, компенсацій і гарантій без їх рівноцінної заміни може свідчити про відхід країни від її конституційного обов'язку.

"Рівень соціального захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, повинен бути таким, щоб забезпечувати їм гідне життя, і не повинен залежати від майнового стану їх сімей", - йдеться у рішенні.

КСУ вважає, що обмеження пільг чорнобильцям призвело до зниження рівня їх соціального забезпечення і фактично є відмовою держави від своїх зобов'язань, передбачених статтею 16 Конституції України.

Так, закон №76 в частині скасування або обмеження пільг, компенсацій і гарантій, встановлених законом №796, щодо соціального захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, суперечить положенням частини другої статті 3 Конституції України, згідно з яким держава відповідає перед людиною за свою діяльність.

Підкреслюється, що рішенням КСУ скасовується дія норм, які обмежували виплати для пільгових категорій, пов'язаних з Чорнобильською катастрофою. Рішення КСУ є обов'язковим, остаточним і не може бути оскаржене.

КСУ також встановив, що з дня прийняття цього рішення застосуванню підлягають статті 53 і 60 Закону № 796 в редакції до внесення змін Законом № 76.

Нагадаємо, раніше депутати ВР прийняли законопроект, яким скасували безкоштовне харчування для дітей-чорнобильців. Проектом пропонується замінити безоплатне харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, студентів коледжів та технікумів (училищ), розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, які є інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, щомісячною грошовою допомогою.