UA / RU
Підтримати ZN.ua

КСУ дозволив очолювати виші особам, які голосували за "диктаторські закони"

У 2014 році Рада заборонила депутатам, які голосували за "закони 16 січня", займати посади керівників вишів.

Конституційний суд України визнав неконституційним і скасував заборону призначати на посади керівників вишів осіб, які голосували 16 січня 2014 року за так звані "диктаторські закони", йдеться в рішенні суду від 20 грудня.

Наголошується, що КСУ розглянув подання 49 народних депутатів щодо конституційності прийнятих парламентом в липні 2014 року змін до закону "Про вищу освіту". Ці зміни забороняли призначати на посади керівників вишів осіб, які голосували за "диктаторські закони" 16 січня.

У суді зазначили, що немає чіткого визначення, які закони є "диктаторськими", тому норма не відповідає принципу правової визначеності. У КСУ також підкреслили, що "ніхто, в тому числі Верховна Рада не може притягнути депутата до відповідальності за висловлювання і голосування в парламенті".

Як відомо, у 2014 році Верховна Рада заборонила депутатам, які голосували за "закони 16 січня", займати посади керівників вишів. Серед тих, хто голосував, були депутати Михайло Поплавський (колишній ректор Київського національного університету культури і мистецтв) і Сергій Ківалов (нинішній президент Одеської юридичної академії).

16 січня 2014 року Верховна Рада руками проголосувала за пакет законів, більш відомий як "диктаторські закони", що порушували права й свободи громадян.