UA / RU
Підтримати ZN.ua

Критерії інвалідності: хто може отримати групу під час війни

В МОЗ нагадали, кому можуть встановити I, II чи III групу.

На період дії воєнного стану в Україні спростили процедуру встановлення інвалідності та проведення медико-соціальної експертизи (МСЕК). Міністерство охорони здоров’я України нагадало про актуальні критерії встановлення інвалідності.

Читайте також: Воєнний стан: чи можуть мобілізувати чоловіка, який має дружину з інвалідністю

Там нагадали, що I, II чи III групу інвалідності встановлюють з огляду на те, наскільки порушені функції органів і систем організму людини та обмежена її життєдіяльність. Такі порушення можуть бути спричинені як захворюваннями, так і бути наслідком травм або вродженими вадами.

I група інвалідності (підгрупи А і Б)

Люди з І групою інвалідності мають найважчий стан здоровʼя: вони не здатні до самообслуговування або можуть виконувати лише окремі його елементи, потребують постійного стороннього нагляду/догляду/допомоги.

Критерії встановлення I групи інвалідності – це нездатність до:

ІI група інвалідності

Особи, яким встановлено II групу інвалідності, зазвичай мають значне обмеження життєдіяльності, проте можуть обслуговувати себе самі та не потребують постійного нагляду/догляду або допомоги.

До критеріїв встановлення II групи інвалідності належать значні обмеження:

ІIІ група інвалідності

Люди з III групою інвалідності мають помірні функціональні порушення й обмеження життєдіяльності. Вони потребують соціальної допомоги і соціального захисту.

Критеріями для встановлення III групи інвалідності є обмеження:

Особи з інвалідністю III групи можуть навчатися та працювати, однак за умови забезпечення їх засобами компенсації фізичних дефектів чи порушених функцій організму, проходження реабілітації.

Також критерії встановлення інвалідності визначені у постанові КМУ №10 від 21.01.2015 р. Вона містить чіткий перелік станів, за яких група інвалідності встановлюється довічно. Рішення про встановлення тієї чи іншої групи інвалідності ухвалюється на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

Деякі українські захисники отримують поранення та оформлюють інвалідність. Нагадаємо, як працює спрощена процедура оформлення інвалідності для військовослужбовців.