UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кримського суддю заочно засудили за державну зраду

Громадянин України умисно сприяв зміцненню окупаційної влади РФ на українському півострові.

Суддю Апеляційного суду Автономної Республіки Крим заочно засудили за держзраду до позбавлення волі на 12 років з конфіскацією всього майна. Про це повідомляє сьогодні пресслужба ГПУ.

Було встановлено, що громадянин України умисно сприяв зміцненню окупаційної влади РФ, він брав безпосередню участь в утворенні та функціонуванні окупаційних органів у Криму, а також виконував функції представника окупаційної судової влади РФ з метою недопущення контролю української влади.

Колегія суддів Святошинського райсуду Києва в порядку спеціального судового провадження 23 вересня визнала винним суддю у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК, та призначила покарання у виді позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що в червні Апеляційний суд Києва звільнив з-під варти колишнього голову Апеляційного суду АР Крим Валерія Чорнобука, підозрюваного у держзраді.

3 листопада 2018 року правоохоронці затримали Чорнобука у Києві, Голосіївський районний суд відправив його під арешт.

Валерій Чорнобук очолив Апеляційний суд АРК у лютому 2011 року. За даними слідства, під час анексії півострова Росією колишній суддя активно співпрацював з окупантами. 24 березня 2014 року на засіданні суду він закликав суддів вчити законодавство РФ та отримувати російські паспорти. Згодом він повернувся на материкову частину України і перевівся до Апеляційного суду Дніпропетровської області.