UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кримський татарин Зейтуллаєв повідомив про початок нового голодування

Політв'язень вимагає допустити до нього українських консулів, російських правозахисників, і припинити переслідування кримських татар в анексованому Криму.

Громадянин України Руслан Зейтуллаєв, якого незаконно утримують на території РФ за звинуваченням у "справі Хізб ут-Тахрір", оголосив нове голодування, повідомив журналіст Антон Наумлюк.

За словами журналіста, кримчанин вимагає допустити до нього в СІЗО Ростовської області уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерію Лутковську, російських правозахисників, представника Генерального консульства України і тих журналістів, які захочуть відвідати його. Він також вимагає припинити переслідування кримських татар в окупованому Росією Криму за національними та релігійними причинами.

"Ось уже протягом трьох років на території Криму приймаються незаконні рішення у сфері боротьби з тероризмом і екстремізмом. Це і обшуки, і переслідування журналістів, і визнання Меджлісу кримських татар екстремістською організацією, і багато іншого. Я опинився заручником цих незаконних рішень, був насильно вивезений з Криму", - цитує Зейтуллаєва Нумлюк.

Суддя відхилив клопотання і заявив про те, що воно "прийнято судовою колегією до уваги, але не відноситься до предмета судового розгляду". Під час короткої перерви, поки колегія суддів перебувала у нарадчій кімнаті, спілкуватися із Зейтуллаєвим заборонили його адвокатам і присутньому на засіданні українському консулу.

"Руслан намалював у відповідь кілька плакатів, які мовчки показав на камеру, підвівши підсумок: "Репресії XXI століття"", - написав Наумлюк на своїй сторінці в Facebook.

Перед засіданням Зейтуллаеву прочитали звернення голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

Нагадаємо, в травні минулого року окупаційна "влада" Криму провела обшуки і затримання в будинках кримських татар Бахчисарая. Підставою для обшуків став пошук членів забороненої організації "Хізб ут-Тахрір". Голова ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв назвав їх "черговою акцією залякування".

Карну справу стосовно трьох жителів Бахчисараю було порушено 11 травня по частині 2 статті 205.5 КК РФ ("участь у діяльності терористичної організації"). Стосовно ще одного громадянина - по частині 1 статті 205.5 КК РФ ("організація терористичної діяльності").

У вересні Міністерство закордонних справ України зажадало від російської сторони негайного скасування судових рішень щодо кримських татар, яких звинуватили у зв'язках із терористичною організацією "Хізб ут-Тахрір".

Суд над кримчанами розпочався 1 червня, їх звинуватили в тероризмі і участі в ісламському угрупуванні "Хізб ут-Тахрір".

На думку звинувачення, один з підсудних, Зейтуллаєв у березні 2014 року організував у селах Орлине, Тилове та Штурмове Балаклавського району, а також у Севастополі осередок забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір". Як вважає обвинувачення, кінцевою метою групи було встановлення "ісламського правління" через відтворення "Всесвітнього ісламського Халіфату" і створення Кримського вілаята (адміністративної одиниці халіфату) на місці Севастополя.