UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кримський полігон НВТКА, від якого може відмовитися Росія, зацікавив Індію та Китай

В українському Міноборони впевнені, що випробувальний авіаційний комплекс у Саках не буде простоювати, навіть якщо росіяни переберуться тренуватися до себе на Кубань.

Україна веде переговори з Індією і Китаєм про використання полігону НВТКА у Криму, заявили у Міністерстві оборони.

"Якщо і буде відмова (з боку Росії, яка раніше використовувала полігон для тренувань - прим. ред.), то є інші країни, які виявляють певний інтерес у його використанні. Зокрема, це Індія, Китай та інші", - повідомив заступник міністра оборони України Володимир Можаровський на брифінгу у Києві 9 серпня.

Він уточнив, що відповідні переговори з Індією і Китаєм вже ведуться, але про домовленості говорити поки рано.

"Ці питання піднімалися, однак безпосередньо на рівень конкретних домовленостей це питання не вийшло", - підкреслив заступник міністра.

Нагадаємо, раніше Київ і Москва обговорювали питання передання кримського полігону в оренду російській стороні.

Однак тепер Росія вводить в експлуатацію власний аналог НВТКА, оскільки у 2012 році Україна за використання свого полігону вирішила брати з росіян "живі" гроші замість комплектуючих до авіатехніки (а це 700 тисяч доларів щорічно).

Аналог кримського полігону росіяни побудували у місті Єйськ на Кубані, і, як очікується, він зможе приймати літаки вже восени 2013 року.

Раніше у міністерстві оборони України повідомили, що в поточному році російські льотчики не будуть тренуватися на НВТКА, оскільки "зайняті в інших заходах".

Разом з тим, у Міноборони зазначили, що переговори з приводу подальшого використання російською стороною полігону тривають, і ця тема буде підніматися на засіданнях профільного підкомітету в рамках українсько-російської міждержавної комісії в вересні 2013 року.

Авіаційний комплекс НВТКА - наземний випробувальний тренувальний комплекс авіаційний - використовується для підготовки льотчиків палубної авіації.

Цей тренажер є аеродромом зі сталевим льотним полем у вигляді корабельної палуби, обладнаний трампліном і аерофінішерами. Габарити льотного поля еквівалентні габаритам льотної палуби важкого авіаносного крейсера "Адмірал флоту Радянського Союзу Кузнєцов".

Єдиний створений у СРСР комплекс НВТКА знаходиться на аеродромі Новофедорівка (поблизу міста Саки у Криму) і належить Україні.

У лютому 1997 року Росія підписала з Україною угоду про використання полігону. Російська сторона не раз просила Київ передати їй полігон в оренду.

Було повідомлено, що щорічна вартість оренди полігону обходиться Росії у середньому 700 тисяч доларів. Однак розрахунки велися не в твердій грошовій валюті, а у вигляді постачань на еквівалентну суму запчастин до літаків типу Су. У серпні 2012 року Міноборони України повідомило, що прийнято рішення перейти на розрахунки в живих грошах. !zn

Читайте також:

Україна побудувала для Китаю найбільший у світі десантний корабель на повітряній подушці

Україна вирішила брати з росіян гроші за використання полігону НВТКА