UA / RU
Підтримати ZN.ua

Країни, у яких сотні F-16, платять за годину польоту до 5,5 тисяч доларів. Для України цінник буде в рази вищим — авіаексперт

Все через маленьку кількість повітряних суден.

Година польоту літака F-16 — достатньо дороге задоволення. Її вартість залежить від того, скільки бортів отримає Україна, наголосив авіаексперт Богдан Долінце. Під час телеефіру на каналі "Київ 24" він розповів, що для партнерів вона може становити до 5,5 тисяч доларів. Але це стосується лише тих держав, у яких є сотні таких винищувачів.

"Вартість, наприклад, по використанню F-16 є однією з найнижчих у світі, за умови, звісно, якщо цих літаків велика кількість", — розповів Долінце, додаючи що на початку Україна, маючи маленький флот цих винищувачів, ймовірно, платитиме за годину польоту одного з них у 3-4 рази більше, ніж патнери.

Також авіаексперт закликав не забувати про високу вартість боєприпасів для них. Приміром, ціна ракети AIM-120 AMRAAM з дальністю ураження до 180 км може сягати мільйона доларів. Та для роботи у складі ППО ці винищувачі укомплектовують дешевшими ракетами — АІМ-9 Sidewinder, чия дальність ураження становить 22 кілометри. 

"Вартість ракет залежатиме від типу і модифікації. Може складати від кількох сотень до 500 тисяч доларів за одиницю ракети, — пояснив Долінце. — Тобто ми розуміємо, що це достатньо дорогі види озброєнь".

Читайте також: У Києві вже розуміють, що F-16 не стануть вирішальним фактором на фронті. Що про це свідчить? — The Telegraph

Нагадаємо, посол України у США Оксана Маркарова висловила впевненість, що F-16 будуть використовувати на фронті вже цього року. Тим часом головком ЗСУ Олександр Сирський попередив, що ці повітряні судна матимуть деякі обмеження на полі бою — їм доведеться залишатися "за 40 або більше кілометрів" від лінії зіткнення.