UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кожен третій українець страждає від нервових розладів – Мінсоцполітики

Україна займає перше місце за кількістю психічних розладів у Європі.

В Україні 1,2 млн осіб (це понад 3% всього населення) страждає психічними розладами, Україна займає перше місце за кількістю психічних розладів у Європі, повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики.

Наголошується, що майже 2 млн українців щороку стають пацієнтами психіатричних лікарень. За оцінками фахівців, від різноманітних нервових розладів страждає кожен третій житель країни.

Сьогодні, 10 жовтня відзначається 25-річний ювілей Всесвітнього дня психічного здоров'я, заснованого Всесвітньою федерацією психічного здоров'я у 1992 році. Метою цього заходу є підвищення обізнаності населення у сфері охорони психічного здоров'я, зазначають у відомстві.

Всесвітня організація охорони здоров'я прогнозує, що до 2020 року психічні розлади увійдуть до першої п'ятірки хвороб, які лідирують за кількістю людських працевтрат, пов'язаних з цими захворюваннями. Такі розлади обженуть навіть серцево-судинні захворювання, які в даний час тримають пальму першості.

"Психічне здоров'я кожного в першу чергу залежить від нього самого і його близьких. Завдання кожної сучасної людини зберігати свою душевну рівновагу, бути готовим до стресових ситуацій, і при необхідності звертатися за допомогою, а не пускати на самоплив симптоми перевантаження, депресії, емоційної нестійкості", - йдеться в повідомленні.

Відзначається також, що роботодавці повинні розумітися в питаннях психічного здоров'я, щоб відчувати потреби працівників, які можуть вплинути на робочий процес.

Раніше український психіатр, професор Анатолій Чуприков розповів про хвороби, від яких можуть страждати ветерани АТО. За його словами, українські ветерани, які повертаються з війни у Донбасі, можуть, зокрема, страждати від посттравматичного стресового розладу.