UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кожен п'ятий працездатний українець втратив контроль над власною долею

Найчастіше незадоволені життям бідні люди похилого з проблемами зі здоров'ям.

Відносна більшість (42%) українців працездатного віку вважають, що повністю контролюють своє життя і вільні у своїх рішеннях, приблизно стільки ж (39%) вважають, що вони частково контролюють своє життя, свідчать дані Соціологічної групи "Рейтинг".

При цьому 19% заявили, що майже не мають ніякого контролю над власною долею.

Найбільше респондентів, які заявили про відсутність контролю над власним життям, на Сході, серед людей старше 50 років, бідних і респондентів з поганим станом здоров'я.

За даними опитування, 18% респондентів оцінюють своє соціальне становище як високе. Половина (55%) зараховує себе до середнього положення. Чверть (27%) вважають, що вони належать до нижчих верств суспільства. Останніх більше на Сході, серед старших і серед бідних.

35% опитаних повністю задоволені своїм життям, 42% - швидше задоволені, 24% - не задоволені. На Сході останніх майже 40%. Незадоволених життям більше серед тих, кому за 50 років, і респондентів з низьким рівнем достатку.

Соціологічна група "Рейтинг"

Опитування Соціологічної групи "Рейтинг" було проведено 1-10 грудня 2016 року серед 1580 працездатних українців (чоловіки - віком 18-65 років, жінки - 18-60 років) методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,5%.

За даними опитування КМІС, проведеного в грудні 2016 року щасливими або скоріше щасливими почувалися 54% жителів України, 25% відчували себе частково щасливими, частково ні, і 19% - нещасливими або швидше нещасливими.