UA / RU
Підтримати ZN.ua

Корвет «Гетьман Іван Мазепа» пройшов перші навігаційні випробування

Україна очікує на поставку двох таких суден, які будують на заводі у Туреччині.

Український корвет «Гетьман Іван Мазепа» проєкту Ada, який будують дя військово-морських сил України на турецькому суднобудівному заводі RMK Marine, пройшов перші ходові випробування. Фото судна в морі оприлюднив турецький морський оглядач En_Balci у своєму Х.

«Корвет «Гетьман Іван Мазепа» (F-211) сьогодні провів перші навігаційні випробування», - написав він напередодні та опублікував фото судня.

На знімках видно, що корабель уже оснащений 76-міліметровою корабельною артилерійською установкою Super Rapid виробництва італійської компанії OTO Melara. Також на кораблі помітно морський зенітно-ракетний комплекс VL MICA.

На корветі встановлений тактичний навігаційний радар ALPER, а для виявлення повітряних цілей є 3D-радар SMART-S MK2, присутній радар системи управління вогнем Thales Sting EO MK2, систему супутникового зв’язку від Aselsan, систему радіоелектронної боротьби ARES-2N та систему постановки дипольних перешкод Mk 36 SRBOC.

Також він по обидва боки оснащений 12,7-міліметровими установками дистанційного керування STAMP.

Читайте також: ГУР підтвердило знищення двох російських катерів «Тунець»: відео

Україна та Туреччина підписали рамкову угоду про будівництво двох корветів класу ADA для ВМС ЗС України  в грудні 2020 року. В жовтні 2022 року на воду спустили перший корвет «Гетьман Іван Мазепа», однак його будівництво ще триває. Паралельно у Туреччині вже триває підготовка екіпажу «Гетьмана Івана Мазепи». Влітку торік було закладено будівництво другого корабля "Гетьман Іван Виговський". Зазвичай будівництво кораблів такого класу складає від трьох до шести років.