UA / RU
Підтримати ZN.ua

Корисні контакти: все для дітей

Список оновлюватиметься і доповнюватиметься.

В Україні триває війна, тисячі сімей змушені евакуюватися до безпечніших регіонів або переїжджати за кордон. Замість навчання, українські діти змушені переховуватися у підвалах або годинами стояти у чергах на кордонах.

Аби зменшити навантаження на випускників, у Міносвіти вирішили скасувати ЗНО-2022. Водночас багато освітніх платформ відкрили вільний доступ до своїх матеріалів, щоб українці могли отримувати якісну освіту навіть у таких складних умовах.

Ми зібрали корисну інформацію, що дозволить батькам і дітям пережити ці скрутні часи. Раніше ми  також публікували корисні контакти, за допомогою яких українці можуть знайти необхідне вдома і за кордоном.

Міносвіти підготувало список дистанційних шкіл і навчальних платформ. Деякі з них готові надавати дітям психологічну допомогу, організовувати цікаві інтерактиви і майстер-класи.

Дитячі садочки:

Майбутнім студентам:

Офіс президента спільно з Мінсоцполітики та Представництвом ЮНІСЕФ в України підготували інфографіку з порадами, як діяти, якщо під час евакуації ви загубили дитину чи помітили самотню малечу і підозрюєте, що вона загубилася.

Найуразливішими у нинішній ситуації є прийомні родини, дитячі будинки сімейного типу, сім’ї у складних життєвих обставинах, батьки з дітьми з особливими потребами.

Поради фахівців проєктів «Мамо, я бачу війну», «Підтримка для дітей» та «Як допомогти дітям пережити горе?» допоможуть батькам проговорити із дітьми важку нинішню ситуацію, подолати шок і підтримати їх.

Щоб відволікти дітей, їм можна запропонувати послухати аудіоказки, пограти у розвиваючі ігри чи почитати електронну книгу. Національні онлайн-кінотетари також надають безкоштовний доступ до мультфільмів.

Читайте також: Російські окупанти знищили або пошкодили 202 школи та понад 1,5 тисячі житлових будинків

Про те, як триматися за руки, незалежно від того, в Києві ти чи у Львові, читайте у статті Алли Котляр «Вибір війни. Нам страшно виїхати і страшно залишитися» у ZN.UA.