UA / RU
Підтримати ZN.ua

Корейські вчені випробують свою технологію очищення радіації на Чорнобильській АЕС

У Кореї створили технологію дезактивації радіоактивно забруднених поверхонь, хоча своїх відходів не мали.

Чорнобильська АЕС домовилася з Корейським інститутом досліджень атомної енергії (KAERI) про дезактивацію радіоактивних фрагментів бетону і металу. Відповідну угоду підписали на Чорнобильській АЕС, повідомила прес-служба Держагентства з управління зоною відчуження.

В рамках угоди корейські вчені будуть очищати від радіоактивного забруднення фрагменти бетону і металу, які мають широкий спектр випромінюючих елементів.

«KAERI має технічні розробки, спрямовані на дезактивацію радіоактивно забруднених поверхонь, проте випробувати ці технології на реальних, а не штучно забруднених поверхнях, не може, оскільки подібні забруднення в Кореї на сьогодні відсутні», – зазначив заступник технічного директора держагентства Олександр Скомарохов.

За його словами, співпраця буде взаємовигідною, так як співробітники ЧАЕС постійно шукають засоби і технології для дезактивації радіації, а для корейських вчених майданчик ЧАЕС стане свого роду лабораторним полігоном для випробування своєї технології.

Випробування триватимуть до кінця 2021 року. У разі, якщо вони пройдуть успішно, то Чорнобильська АЕС отримає додаткову технологію дезактивації з правом використання на станції.

ЧАЕС співпрацюватіме з корейського інститутом ДОСЛІДЖЕНЬ атомної ЕНЕРГІЇ (KAERI) относительно дезактівації радіоактівно...

Опубліковано Державне агентство України з управління зоною відчуження Вівторок, 27 жовтня 2020 р

Читайте також: Випробування чотириногого робота Boston Dynamics провели в Чорнобильській зоні відчуження

Нагадаємо, у вересні на ЧАЕС почались випробування нового сховища ядерного палива (СВЯП-2), будівництво якого компанія-підрядник Holtec International завершила в січні цього року. Як вважають фахівці, введення сховища «сухого» типу в експлуатацію дозволить надійно зберігати відпрацьоване ядерне паливо ЧАЕС протягом найближчих 100 років.