UA / RU
Підтримати ZN.ua

Контррозвідники Семочка вимагали у фігуранта "діалізної справи" $ 250 тисяч "відкату" - ЗМІ

Упродовж 2016-2017 років родичі контррозвідників оформили право власності на елітні автомобілі та нерухомість у Києві та Київській області.

Нині перший заступник голови Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочко у 2015 році через двох посередників вимагав 250 тисяч доларів "відкату" за участь компанії "Діавіта" у тендері Міністерства охорони здоров'я щодо закупівлі розхідників для діалізу, повідомляють "Наші гроші" із посиланням на дані директора одного з департаментів компанії Сергія Христинченка, оприлюднені на брифінгу у Верховній Раді 21 листопада.

За його словами, у 2015 році до компанії завітали представники СБУ Микола Беззубенко та Роман Неговелов. Посилаючись на свого безпосереднього начальника Семочка, вони вимагали "відкату" за участь у тендері очікуваною вартістю 140 мільйонів гривень ("відкат" близько 4%). "Компанії запропонували сформувати маржу для СБУ у звичний спосіб – через імпорт закуповуваних матеріалів для діалізу через так звані "непрямі контракти", - йдеться у матеріалі.

Тобто, справжній завод-виробник продає товар "прокладці" із закордонною реєстрацією, своєю чергою та продає товар зі значною накруткою українській фірмі. Фірма бере участь у тендері з незначною накруткою до ціни, з якої мусить платити податки в Україні. Завдяки чому більшість коштів виводиться на закордонного "посередника" та розподіляється між учасниками схеми.

"Ми не погодились на ці схеми. Вони залишили свої візитівки і надали час подумати", - розповів Христинченко.

Вже за тиждень після "другого дзвіночка" проти "Діавіти" було відкрито кримінальне провадження. Невдовзі його закрили, після чого відкрили ще одне, за тими ж підставами. Разом із цим усі замовники отримали "листи щастя" від СБ України, які заблоковані закупівлі діалізних розхідників, стверджує Христинченко.

"Пацієнтів силоміць переводили на несумісні лікарські засоби. Деяких вдалось врятувати шляхом гуманітарної допомоги, але 200 пацієнтів від цих дій загинули", – додає він.

Журналісти "Наших грошей" виявили у найближчих родичів Беззубенка та Неговелова елітні автівки та нерухомість. Так, влітку 2016 року обидва отримали від держави по 0,12 га землі під індивідуальне садівництво на території Козинцівської сільської ради (Київська область). "Оскільки декларації працівників СБУ є засекреченими, то достеменно невідомо, чи володіють вони ще якою-небудь нерухомістю", - наголошують журналісти.

Прим цьому батько Романа Неговелова упродовж першого півріччя 2018 року оформив право власності на квартиру площею 114 кв. м., нежитлові приміщення площею 76,9 кв. м. та два суміжні машиномісця загальною площею 44,9 кв. м. у ЖК "Новопечерські липки" (Київ). Вартість майна орієнтовно становить 12,51 та 4,70 мільйони гривень відповідно, вартість одного паркомісця – орієнтовно 1 мільйон гривень.

Квартира та машиномісця зареєстровані за договорами від 2014-2015 років, а нежитлове приміщення – на підставі договору від травня 2018 року.

Восени 2016 року Неговелов-старший придбав із розстроченням платежу до лютого 2017 року 0,119 га землі у селі Плюти під Києвом орієнтованою вартістю 3,64 мільйони гривень. Сусідній маєток записаний на дружину власника ТОВ "Лінк-Медитал" Олексія Баришевського Ірину. Після втручання СБУ в тендери компанія стала найбільшим отримувачем гемодіалізних підрядів, а її представники виступають свідками у кримінальній справі проти Христинченка.

Навесні 2016 року Неговелов-старший зареєстрував на себе два нових автомобілі Skoda Superb та Infiniti Q70 2015 року випуску, свідчать дані реєстру МВС. Наразі вартість обох моделей становить 1,5 мільйони гривень.

За його словами, з 1992 по 2007 роки він працював в управлінні Державтоінспекції ГУМВС України у Києві, звільнився при званні підполковника міліції. Остання займана посада – начальник відділу дорожньо-патрульної служби.

Мати Романа Неговелова у 2016-2017 оформила купівлю трьох однокімнатних квартир на вулицях Саперне поле, 12 (ЖК "Французький квартал") Кахи Бендукідзе, 2 та Генерала Жмаченка, 28 (ЖК "Автограф") у Києві загальною площею 140,7 кв. м. Орієнтовна вартість нерухомості – 6,71 мільйони гривень.

Практично одночасно квартиру площею 46 кв.м. у будинку по вулиці Кахи Бендукідзе, 2 придбала й мати Миколи Беззубенка. Беззубенко-старший влітку 2016 року став власником автомобіля Lexus RX 200T, свідчать дані у реєстрі МВС. Наразі автівка коштує 1,8 мільйони гривень.

"Відомо, що дружина Беззубенка та Ірина Баришевська дружать між собою у Facebook. Крім того, у подружках Баришевської числиться Леся Моргун – це дружина начальника Департаменту інформаційних технологій, документального та матеріально-технічного забезпечення ГПУ Костянтина Моргуна", - додається у матеріалі.

Раніше програма антикорупційних розслідувань "Наші гроші з Денисом Бігусом" опублікувала сюжет, в якому йшлося про те, що сім'я першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки та екс-керівника економічної контррозвідки СБУ Сергія Семочка має будинки під Києвом вартістю в мільйони доларів, а його родичі мають, окрім українського, і громадянство Росії.

Згодом Служба безпеки України у межах розпочатого за заявою журналіста Дениса Бігуса кримінального провадження за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада) заявила про те, що перевіряє інформацію, опубліковану в ЗМІ щодо Сергія Семочка.

У той самий час у спецслужбі нагадали про те, що перевірка інформації про стан і можливе незаконне збагачення Семочка перевіряється НАБУ в межах зареєстрованого ними кримінального провадження за ч. 3 ст. 368-2 Кримінального кодексу України.