UA / RU
Підтримати ZN.ua

Контррозвідка знайшла російський паспорт кандидата на посаду в Нацгвардії

Колишній мешканець окупованого Криму оформив громадянство РФ у 2019 році.

Кандидат на службу в батальйоні оперативного призначення Національної гвардії приховав наявність у нього російського громадянства. Даний факт виявила контррозвідка Служби безпеки України, повідомили в СБУ 9 лютого.

За даними контррозвідки, мешканець Києва до 2016 року жив в окупованому Криму, а російський паспорт отримав у 2019 році.

До Національної гвардії кандидат звернувся за власною ініціативою, висловивши бажання підписати контракт на проходження військової служби. Батальйон оперативного призначення регулярно виконує завдання в районі проведення операції Об'єднаних сил.

Під час подачі документів кандидат не повідомив, що у нього є російський паспорт. Контррозвідка перевіряє можливу причетність громадянина до спецслужб РФ.

Читайте також: У ОРДЛО окупанти видали понад 440 тисяч російських паспортів у 2020 році

У січні минулого року контррозвідка СБУ запобігла наданню доступу до секретних документів Міноборони жінці з громадянством РФ.

Оперативники встановили, що протягом декількох років до окупації Криму вона жила за кордоном. У 2014 році жінка повернулася на півострів і отримала російський паспорт нібито для переоформлення нерухомості, а потім переїхала до Києва.

За даними слідства, уродженка Криму регулярно навідувалася в Росію і на окупований півострів, де контактувала зі співробітниками спецслужб держави-агресора. Після однієї з таких поїздок жінка подала документи на конкурс на заміщення керівної посади в Департаменті державних закупівель Міністерства оборони України. Робота на цій посаді передбачає доступ до секретної документації і прямі контакти з високопосадовцями держав НАТО.

Жінка пройшла кілька відбіркових етапів у рамках конкурсної процедури. Однак при подачі документів не повідомила про наявність російського паспорта, досвід спілкування з ФСБ і його характер.