UA / RU
Підтримати ZN.ua

Консули повідомили про перші ознаки погіршення здоров'я Савченко

У Савченка періодично виникає тахікардія, набрякають ноги, порушена терморегуляція.

Генеральний консул України в Ростові-на-Дону Анатолій Москаленко та віце-консул Олександр Ковтун змогли потрапити в СІЗО, де утримується українська льотчик і народний депутат Надія Савченко. Вони повідомили про погіршення здоров'я ув'язненої, яка 3 березня оголосила сухе голодування.

"Тільки що говорив з консулами України. Їм вдалося пробитися в СІЗО до Надії та поспілкуватися з нею. Надія демонструє стійкість свого характеру і непохитність волі. Вона твердо має намір бути присутньою на суді 09.03. і самій сказати останнє слово, незважаючи на те, що симптоми сухого голодування вже дають про себе знати - періодично виникає тахікардія, набрякають ноги, порушена терморегуляція", - розповів один з адвокатів Савченко Микола Полозов на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, Савченко сама спустилася з верхнього поверху в слідчий кабінет, де проходила зустріч з консулами, і сама піднялася назад.

"Вона досі забороняє російським лікарям брати у неї аналізи і проводити з нею будь-які медичні маніпуляції. Разом з тим, російська сторона всіляко затягує питання, пов'язані з допуском до Надії комісії українських медиків, вже рік тому приїжджали обстежити її в лікарні СІЗО "Матроська тиша", - додав Полозов.

Авдокат також відповів, що завтра консули знову спробують зустрітися з Надією Савченко в СІЗО.

Читайте також: ЄС закликає Кремль звільнити Савченко та інших заручників

3 березня Донецький суд Ростовської області несподівано призначив наступне засідання на 9 березня, не давши обвинуваченої Надії Савченко сказати останнє слово. В результаті українська льотчиця оголосила сухе голодування.

Напередодні прокурор попросив для української льотчиці Надії Савченко 23 роки колоніїзагального режиму і 100 тисяч рублів (близько 1,2 тис. доларів) штрафу в ході засідання в Донецькому міському суді (Ростовська область). Раніше держзвинувачення визнало вину Надії Савченко у вбивстві журналістів ВГТРК доведеною. Крім цього, на думку звинувачення, доведена вина Савченко і в незаконному перетині українсько-російського кордону. Після стало відомо, що Савченко відмовилася від можливого обміну на російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва, яких судять в Україні. Савченко також закликала суддю не затягувати з винесенням вироку.

Савченко була викрадена в зоні бойових дій в Луганській області на початку липня 2014 року і вивезена на територію РФ, де вона звинувачується у вбивстві двох російських журналістів в Донбасі

Савченко всі звинувачення відкидає. У ході засідання в Донецькому міськсуді 17 грудня 2015 року Савченко оголосила голодування до кінця процесу у її справі.