UA / RU
Підтримати ZN.ua

Константинополь обґрунтував надання автокефалії Україні

Автори вказують на те, що Вселенський патріархат ніколи не передавав Київську митрополію в канонічну територію Московської патріархії.

Константинополь обґрунтував право на надання Україні автокефалії. Про це йдеться в тексті документа "Вселенський трон і церква України - говорять документи".

"Вселенський патріархат дякує вченим, грекам і росіянам, які завдяки своєму науковому внеску сприяли відновленню історичної правди про взаємини церкви України з її матір'ю-церквою", - йдеться в публікації, пише РІА Новини.

Автори документа вказують на те, що Вселенський патріархат ніколи не передавав Київську митрополію в канонічну територію Московської патріархії.

У статті також стверджується, що "згідно всім наявним документам", право хіротонії (єпископського висвячення київського митрополита) було надано московському патріарху "з фінансових причин", "за необхідності" і "носило тимчасовий характер".

"Офіційні документи свідчать про те, що Константинопольська церква ніколи не зраджувала де-юре свої канонічні права на церкву України... Таким чином, Вселенський патріарх має право і обов'язок виявляти материнську турботу про церкви України у кожному випадку, коли вважатиме за необхідне", - йдеться в статті.

Нагадаємо, що 19 квітня Верховна Рада схвалила звернення до патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні.

31 серпня патріарх Константинопольський Варфоломій під час зустрічі з главою Російської православної церкви Кирилом поставив до відома останнього, що Константинополь має намір надати автокефалію українській церкві. А вересневий Архієрейський Собор Константинопольської церкви підтвердив її право надавати автокефалію іншим церквам без узгодження з іншими церквами.

Детальніше про перспективи надання автокефалії УПЦ читайте в матеріалах Катерини Щоткіної "Святіший трикутник" і "Не Собором, так Томосом" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".