UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конкуренція між університетами за якісного абітурієнта посилюється – Костиря

Викликає тривогу, що майже п'ята частина учнів не подолала порогу "склав/не склав ЗНО" з цілої низки предметів. 

Конкуренція університетів за якісних абітурієнтів зростає, адже щорічно загальна кількість випускників скорочується, а результати ЗНО свідчать про падіння якості знань. Про це повідомила в своєму блозі на cайті Gordonua.com доктор політичних наук, проректор Київського національного університету культури і мистецтв Інна Костиря.

За її словами,  цьогорічна вступна кампанія до вищих навчальних закладів України та перші узагальнення за результатами основної сесії ЗНО, показують той негативний вплив епідемії, карантину та переведення навчання у школах в онлайн на якість підготовки учнів.

Вона наголосила, що викликає тривогу, що майже п'ята частина учнів не подолала порогу "склав/не склав ЗНО" з історії України, а з математики майже 31% учнів не змогли скласти ЗНО, набравши мінімальну кількість балів для цього.

Інна Костиря вважає, що такий невтішний результат, це й певний  вплив пандемії та карантину, адже з подібними наслідками зіштовхнулися і в заможних країнах Європи, про йдеться у досліджені Світового банку

Проте, вважає пані Костиря, в Україні ми бачимо досить загрозливі цифри результатів з історії та математики, і це свідчить, що причина не тільки в пандемії, але й у тому, що у шкільній освіті не все гладко з математикою і викладанням історії. 

Також вона відзначила, що українським університетам сьогодні доводиться конкурувати за абітурієнтів з європейськими університетами. Найкращі українські випускники все частіше обираються для навчання європейські університети, які заохочують їх до цього. Так, вона навела приклад Польщі, де багато університетів пропонують українським абітурієнтам стипендійні програми.