UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комунальні платежі: як зміняться тарифи на газ, воду на світло з 1 квітня

Деякі тарифи поки що не підвищуватимуть.

Попри війну, українці мають своєчасно оплачувати комунальні послуги. Зокрема, споживачі мають платити за спожитий газ, воду та електроенергію. «24 канал» розповів, чи буде підвищення тарифів на світло, газ та воду у квітні 2023 року.

Які тарифи не зміняться з 1 квітня

Згідно з мораторієм уряду на підвищення цін, тарифи на наступні послуги залишатимуться без змін до кінця війни та ще шість місяців після її закінчення:

Читайте також: У НКРЕКП сказали, на скільки збільшаться щомісячні витрати сім'ї після підвищення тарифів на воду

Чи буде підвищення тарифу на воду

Тариф на водопостачання та водовідведення зросте з 1 квітня, однак зміни у платіжках українці побачать у травні, коли сплачуватимуть за попередній місяці.

Нові тарифи НКРЕКП встановить, скоріш за все, на такому рівні:

Чи зросте тариф на газ

В Україні тарифи на газ для населення встановлюють постачальники газу. До закінчення опалювального сезону тарифи на газ залишатимуться без змін.

Так, вартість одного кубометра газу зараз варіюється від 7,80 до 28,99 гривні. Тариф від компанії «Нафтогаз України» складає 7,96 гривні за кубометр.

Читайте також: Соціальні пільги: хто має право на 50% знижку на оплату комунальних послуг

Тариф на світло: чи підвищиться він з 1 квітня

Тариф на електроенергію до кінця опалювального сезону теж залишиться без змін. Це підтвердив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

«Механізм покладеного соціального обов’язку діятиме до 30 квітня цього року. Таким чином ціна на електроенергію до кінця опалювального сезону залишиться незмінною» – йдеться в повідомленні.

Тариф на світло для населення до 30 квітня 2023-го року залишиться незмінним:

Поки Росія завдає ударів по нашій енергетичній системі, питання тарифів на електроенергію для населення випадає із поля зору суспільства. Однак рано чи пізно воно постане і, найшвидше, дуже скоро – із закінченням опалювального сезону, орієнтовно 15 квітня 2023 року. Як може змінитися тариф на світло – читайте в матеріалі кандидата фізико-математичних наук, юриста, директора аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександра Сергієнка «Яких тарифів на електрику чекати українцям?» на ZN.UA.