UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комунальні пільги: на які може розраховувати УБД, який проживає у гуртожитку

Відповідь дали у Пенсійному фонді України.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці мають оплачувати комунальні послуги в повному обсязі. Деякі категорії громадян мають право на пільги на оплату комунальних послуг. В тому числі, учасники бойових дій.

Читайте також: Комунальні пільги УБД: чи має на них право його дружина та її діти від першого шлюбу

В Пенсійному фонді України пояснили, на які пільги може розраховувати УБД, що проживає у гуртожитку.

Правила надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, зокрема учасникам бойових дій, регламентуються Порядком надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373.

Перелік житлово-комунальних послуг і платежів, на оплату яких надаються пільги, визначено пунктом 1 Порядку. Основні послуги та платежі, на які надаються пільги:

Для призначення пільг особа має бути на обліку в Реєстрі осіб, які мають право на пільги, та звернутися до органу Пенсійного фонду України з відповідною заявою про надання пільг за встановленою формою. У заяві заповнюються в тому числі дані щодо тих житлово-комунальних послуг, якими пільговик користується, назва та особовий рахунок організації, що надає послуги.

Під час опрацювання документів територіальні управління Пенсійного фонду України направляють до управителів будинків, надавачів послуг запит для підтвердження розміру внесків / платежів на оплату витрат на управління будинком, цін і тарифів на послуги. Після отримання відповідей відомості перевіряються та приймається рішення про призначення пільг.

Враховуючи зазначене, якщо організація, що здійснює управління гуртожитком, надасть на запит територіального управління Пенсійного фонду України інформацію про перелік житлово-комунальних послуг, якими особа користується як мешканець гуртожитку, а також про ціни і тарифи на ці послуги, то саме на них можуть бути призначені пільги.

Нагадаємо, Пенсійний фонд України та Міністерство у справах ветеранів України реалізували експериментальний проєкт, який спрощує ветеранам війни, а також їхнім родинам процес звернення за житловою пільгою.