UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комунальні борги: що потрібно знати побутовим споживачам

У деяких випадках борги можуть призвести до конфіскації майна.

В Україні Кабмін дозволив відключати світло побутовим споживачам, які систематично не сплачують платіжки та накопичили борги. Бувають випадки, коли з часом накопичується велика сума боргів за комунальні послуги. Видання «На пенсії» розповіло, що може загрожувати побутовим споживачам, які мають борги за комуналку.

Борг за комунальні послуги: до чого він може призвести

У разі несвоєчасних оплат та боргу за комуналку, споживач може отримати судовий позов. Так, через комунальний борг можуть виникнути проблеми з власністю та кредитною історією боржника.

Читайте також: Борги за світло: у Києві в боржниках близько 40% населення

У разі рішення суду про стягнення заборгованості, можуть:

Ці правила стосуються і пенсіонерів, за винятком того, що з пенсійних карток можуть списувати до 50% пенсії, якщо залишок не буде меншим за прожитковий мінімум.

Чи можуть відібрати майно через борги за комунальні послуги

У випадку, якщо борг перевищує 20 розмірів мінімальної зарплати, ,що зараз становить 142 тисячі гривень, то виконавець може забрати квартиру, будинок або земельну ділянку, якщо немає достатніх грошових коштів або рухомого майна.

Читайте також: Грошова допомога: експерти назвали ще одну причину, через яку можуть не призначити субсидію

В останню чергу боржника можуть позбавити права власності на житловий будинок або квартиру, де він фактично проживає.

Якщо там зареєстровані неповнолітні діти або особи з інвалідністю, для виселення та продажу квартири потрібен дозвіл органів опіки та піклування або відповідне рішення суду.

Як закрити борг за комуналку

Якщо побутовий споживач не має можливості одразу погасити заборгованість, тоді необхідно укласти договір із постачальником про її реструктуризацію. Буде складено план рівномірно розподілених добровільних виплат боргу за:

Максимальний термін погашення боргу становить 60 місяців. Загальна сума платежів при цьому не може бути вищою за 25% сукупного доходу домогосподарства, а для пенсіонерів і одержувачів соцдопомоги – 20%.

Читайте також: Важливо знати: на яке майно боржника не можна накладати арешт

У яких випадках можуть списати борг за комуналку

Іноді борги за комунальні послуги можуть списати. Це може статися, коли суд за позовом постачальника став на бік споживача.

Заборгованість можуть списати, якщо:

Раніше ми писали, яку суму заборгували за опалення мешканці Києва.