UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комплекс у Бабиному Яру належатиме громаді Києва - Кличко

Київрада передала в оренду три земельні ділянки для будівництва комплексу.

Комплекс будівель Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” належатиме міській громаді Києва, а також стане важливою віхою в розбудові політики історичної пам'яті. Про це очільник Києва заявив на закритому засіданні Київради напередодні голосування за передачу трьох земельних ділянок в оренду для зведення Меморіального центру в київському Бабиному Яру, повідомляє видання “Цензор”.

Віталій Кличко зазначив, що попри суттєву підтримку з боку меценатів з України, Ізраїлю та США, зокрема згадуваних у медіа засновника “Ялтинської європейської стратегії” Віктора Пінчука та організатора львівського фестивалю “Альфа Джаз Фест” Михайла Фрідмана, Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” належатиме Києву:

«По-перше, цей проєкт не повинен бути політичним проєктом. По-друге, ні в якому разі не повинно бути якоїсь людини, яка каже: “Це мій проєкт!” Це проєкт громади міста Києва в першу чергу і всіх небайдужих, української і міжнародної спільноти», – заявив Кличко.
На думку київського міського голови, проєкт Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” об'єднав зусилля української та міжнародної громадськості щодо вшанування пам'яті загиблих під час Другої світової війни. Реагуючи на численні виступи противників зведення комплексу, Віталій Кличко заявив, що спроби політичних спекуляцій на питаннях історичної пам'яті є неприпустимими:

«Це не є приватним проєктом. З одного боку, є держава, з іншого – долучається громада, і наукова рада, громадська рада, ті люди, які там знаходяться, кожен з них має великий авторитет не тільки в Україні – в світі!», – вважає міський голова Києва.
За словами Кличка, створення київського музею пам'яті загиблих під час Голокосту вже давно було на часі, адже меморіали, присвячені Голокосту, існують в багатьох містах світу, тим паче зважаючи на трагічну долю євреїв Києва, розстріляних у Бабиному Яру:

«І в Нью-Йорку, і в Тель-Авіві таких масових розстрілів не було – а подібні музеї є. Навіть є меморіали й музеї Голокосту в європейських державах, які напряму не мають відношення до таких подій. А у Бабиному Яру гуляють собаки, жарять шашлики, ніби нічого не було», – підкреслив Віталій Кличко.
Нагадаємо, у 2016 році був заснований благодійний фонд “Меморіал Голокосту “Бабин Яр”. До Наглядової Ради фонду увійшли представники української та світової громадськості, зокрема експрезидент Польщі Алєксандр Кваснєвський, колишній очільник МЗС Німеччини Йошка Фішер, президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер та інші. Очолив Наглядову Раду відомий ізраїльський правозахисник, дисидент, лауреат премії “Генезіс” Натан Щаранський.

Раніше президент України Володимир Зеленський відкрив пам'ятну інсталяцію Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” навпроти будівлі Міністерства освіти і науки на київському проспекті Перемоги. Відкриття інсталяції “Погляд у минуле” авторства української архітекторки Анни Камишан було присвячене вшануванню Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

Під час Другої світової війни, з вересня 1941 року по листопад 1943 року в київському урочищі Бабин Яр здійснювалися масові розстріли євреїв, ромів, а також українців та представників інших національностей. Протягом 29-30 вересня 1941 року німецькою окупаційною адміністрацією було розстріляно 33771 єврея, що є наймасовішим розстрілом протягом двох діб в історії Голокосту.