UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коментатора каналів Медведчука затримали за підозрою в держзраді

СБУ показала факти роботи Дудкіна на росіян за гроші.

Служба безпеки затримала політичного коментатора, який регулярно з'являвся в ефірах телеканалів Віктора Медведчука, що потрапили під санкції, та російського «Первого канала». Юрію Дудкину, який називає себе «військово-політичним експертом», інкримінують державну зраду, повідомили в СБУ 24 лютого.

Слідство встановило, що підозрюваний мешканець Києва за завданням російських кураторів створив мережу з кількох груп у соціальних мережах, Youtube-каналів і блогерів, які фінансувалися з РФ. На цих ресурсах, за версією слідства, підозрюваний, якого СБУ називає "пропагандистом", поширював антидержавний контент, а його діяльність курирували співробітники «Первого канала» та інформагентства News Front.

Дудкін брав участь в пропагандистських ток-шоу російських телеканалів, де робив заяви, що можуть трактуватися як виправдання російської окупації Криму та розпалювання міжнаціональної ворожнечі. У СБУ наполягають, що підозрюваний систематично отримував грошову винагороду від замовників.

Затриманому оголосили підозру за двома статтями кримінального кодексу: ст. 111 (державна зрада) і ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Читайте також: Санкції проти Медведчука та Марченко підтримують більшість українців – опитування

2 лютого президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО про накладення п'ятирічних санкцій на телеканали ZiK, NewsOne, «112 Україна» та їх формального власника - члена парламентської фракції «ОПЗЖ» Тараса Козака. Під санкціями також опинилися літаки Козака і Віктора Медведчука, на які вони регулярно літали в Москву в обхід заборони на пряме авіасполучення з РФ.

Санкції передбачають блокування активів, економічної і фінансової діяльності, анулювання ліцензій.

Підставою для санкцій стала причетність компаній Козака до закупівель вугілля в ОРДЛО, що розцінюється як фінансування тероризму.

19 лютого РНБО ввела санкції проти 19 компаній, п'яти росіян і трьох громадян України: Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко, а також Наталії Лавренюк - фактичної дружини Тараса Козака. Підставою для санкцій проти Марченко і Лавренюк стало те, що їм належить нафтопереробний завод у РФ, що постачає продукцію терористичним угрупованням «ДНР» і «ЛНР».

РНБО також ініціювала повернення державі ділянки газопроводу «Самара - Західний напрямок», який у 2017 році перейшов у власність Медведчука.