UA / RU
Підтримати ZN.ua

Агента російської ФСБ засудили до 12 років позбавлення волі через державну зраду

Відповідний вирок суду набув чинності 2 квітня.

Рівненський міський суд засудив до 12 років позбавлення волі агента ФСБ РФ Олега Смородінова, затриманого контррозвідкою Служби безпеки України. Колишнього співробітника МВС України визнали винним у вчиненні державної зради. Про це провідомила пресслужба СБУ в п'ятницю, 3 квітня.

Агент російського ФСБ засуджений згідно з ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

"Контррозвідники СБУ встановили, що раніше двічі судимий етнічний росіянин Смородінов у січні-лютому 2016 року був завербований співробітником ФСБ РФ Максимом Живилом. Представник спецслужби країни-агресора поставив агенту завдання щодо встановлення місць проживання і роботи окремих військовослужбовців ЗС України із числа учасників АТО/ООС та учасників російсько-грузинського конфлікту в 2008 році", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що зібрані розвіддані Смородінов викладав в окремих звітах, які передавав куратору на оптичних дисках на території РФ.

Крім того, задокументовано, що у липні 2016 року Смородінов отримав завдання виїхати до України та вбити колишнього військового, працівника Рівненського слідчого ізолятора. За виконання співробітник ФСБ обіцяв влаштувати його на роботу в поліцію в тимчасово анексованому Криму.

"16 вересня того ж року злодій виконав завдання - вбив майора Івана Мамчура у під'їзді його будинку. У ході спецоперації контррозвідники української спецслужби затримали агента ФСБ РФ 17 листопада 2016 року під час перетину російсько-українського кордону", - повідомили правоохоронці.

Раніше Служба безпеки України викрила на незаконній передачі таємних документів високопосадовця одного із міністерств України. У межах кримінального провадження правоохоронці встановили, що високопосадовець, державний службовець категорії "А", скопіював та переслав електронною поштою, поки що невстановленим особам.