UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишній оператор-навідник терористів здався правоохоронцям у Волновасі

Найманець покинув ряди терористів із-за того, що йому набридло жити в поганих умовах, вирішив повернутися додому і зробити явку з повинною.

У населеному пункту Волноваха Донецької області мешканець Маріуполю, який був оператором-навідником розвідувальної роти терористичної організації "ДНР", здався правоохоронцям, повідомили у поліції Донецької області.

"У Волновасі колишній оператор-навідник розвідувальної роти "ДНР" здався правоохоронцям. У відношенні учасника НВФ відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України (створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності)", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що до правоохоронців звернувся 24-річний місцевий житель, який з вересня 2016 року по березень 2017 року перебував у складі НВФ. Він виїхав на окуповану територію до знайомого, де йому запропонували заробити гроші. Новобранця відразу екіпірували і відправили на передову, де він був призначений на посаду оператора-навідника протитанкової керованої ракети. В обов'язки бойовика входив збір даних і розвідувальна функція безпосередньо на лінії розмежування, поблизу Гранітного і Чермалика. Згодом найманець покинув ряди терористів із-за того, що йому набридло жити в поганих умовах. Він змінив декілька місць роботи на окупованій території, але потім вирішив повернутися додому і здатися правоохоронцям.

На даний момент колишній бойовик дає свідчення і співпрацює зі слідством. Тільки після того, як пройде перевірку і встановлено, що на час перебування в лавах "ДНР" підозрюваний не скоював тяжких злочинів проти мирного населення, виробництво може бути перекваліфікована на ч. 6 ст. 260 КК України.

Раніше Співробітники Державної прикордонної служби України в понеділок, 19 лютого, затримали на Донеччині члени бандформування "Оплот". Протягом 2017 року він проходив службу в підрозділі незаконних бандформувань "Оплот" на посаді стрільця, зокрема на одному з блокпостів на околиці Докучаєвська здійснював злочинну діяльність проти України.

Нагадаємо, 22 січня у Луганській області суди засудили до різних термінів тюремного ув'язнення трьох бойовиків, у тому числі колишнього учасника незаконного збройного формування "Привид" і інформатора незаконних збройних формувань, а також двох диверсантів і прихильника терористичної організації "ЛНР".

7 лютого Печерський районний суд Києва засудив співробітника Служби зовнішньої розвідки до шести років позбавлення волі за співпрацю з бойовиками "ДНР". У 2014-2015 роках він збирав і передавав представнику терористичної організації інформацію щодо діяльності СЗР, зокрема й ту, що містила державну таємницю.