У неділю, 19 липня, бердянські журналісти редакції pro.berdiansk зважилися на, небачений досі, гастро-експеримент: зловити, приготувати і з'їсти медузу виду корнерот. Звичайно, на допомогу експериментаторам прийшов професійний шеф-кухар одного з місцевих закладів Микита Смаковський.
«У багатьох азіатських країнах: Китаї, Японії, В'єтнамі, Кореї медуз широко використовують в харчовій промисловості. Крім того, через вміст корисних амінокислот, рекомендують їсти людям з підвищеним кров'яним тиском. Їх довго вимочують в спеціальному розчині до стану «пластин», які чимось нагадують м'ясо кальмара і лише потім додають в салати, гарніри, закуски. Рецептура приготування страв відрізняється від тієї, яку придумав я, але в цілому, - принцип той же. Воно складається на 95% з води, тому технологія його приготування специфічна. Головне - це прибрати з медузи все жалкі клітини і токсичні речовини, які можуть завдати шкоди здоров'ю людини. У самому ж, так званому «кришталевому» м'ясі, немає нічого страшного»- розповів шеф-кухар.
З улову журналістів, шеф Смаковський приготував дві авторських страви - салат з медузою по-китайськи і тартар з медузи з французькою заправкою.
Як виявилося, у м'яса медузи немає яскраво-вираженого смаку. За словами журналістів стало відомо, що воно нагадує желе з морської води, має легку текстуру, буквально тане в роті, а в поєднанні з заправками та іншими продуктами, медуза отримала навіть приємний і своєрідний смак, наситившись соусом і маринадом.
Важливо зауважити, що готував медуз журналістам професіонал і подібний експеримент не варто повторювати вдома.
Нагадаємо, 21 липня було оприлюднено відео, на якому мільйони медуз-корнерот плавають в Азовському морі поблизу Приморського Посаду.