UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коли та як будуть продовжувати термін дії сертифікатів про вакцинацію: Кузін розповів деталі

Важливо розуміти різницю між бустерними та додатковими третіми щепленнями. 

Головний санітарний лікар країни Ігор Кузін заявив, що в січні вже буде готовий алгоритм продовження терміну дії сертифікатів про вакцинацію, зараз тривають технічні опрацювання. Під час інтерв'ю виданню "Суспільне" він розповів, що документи хочуть перевипускати. 

Кузін нагадав, що додаткова доза вакцини не є причиною для продовження терміну дії сертифіката. Йдеться про випадки, коли люди отримують третє щеплення, яке забезпечує їм такий же рівень імунітету, як для інших це роблять дві обов'язкові дози. 

Щодо бустерної дози, то вона дозволяє забезпечити більший ефект дії вакцини та поновити захисний титр антитіл. Після її отримання термін дії сертифікатів буде збільшено на 270 днів. 

"Зараз вона рекомендована для введення медичним працівникам та працівникам будинків інтернатного типу після шести місяців завершення базового курсу щеплення", - заявив Кузін. 

Читайте також: У МОЗ розповіли, як в Україні відбуватиметься процес ревакцинації населення

Нагадаємо, 21 грудня Європейська комісія прийняла рішення скоротити термін дії сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу до 9 місяців після отримання останньої дози вакцини. Нові правила почнуть діяти  з 1 лютого 2022 року.