UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кольченко втретє з початку року відсидів у ШІЗО колонії у Копейську

Причиною послужило нібито пересування українця без охорони тими місцями, де всі засуджені зазвичай і так ходять без охорони.

Політв'язень Олександр Кольченко 13 діб провів у штрафному ізоляторі (ШІЗО) російської колонії міста Копейськ Челябінської області. Про це "Кримській правозахисній групі" повідомила російська правозахисниця Тетяна Щур. На її думку, чергове покарання пов'язане з посиленням режиму в колонії через травневі свята та присягу президента РФ.

Цього року Кольченко вже втретє поміщають до ШІЗО. За інформацією правозахисниці, в березні кримчанин також 13 днів провів у штрафному ізоляторі. Причиною послужило нібито пересування без охорони тими місцями, де Кольченко та інші засуджені, як правило, ходять без охорони: до бібліотеки, їдальні. На Новий рік українець перебував в ізоляторі за "порушення форми одягу", не пришивши бірку з прізвищем на одяг, який тимчасово заміняв випраний до свята бушлат.

Зазначимо, що ШІЗО – це відділення виправної установи, де розташовані камери для порушників режиму. Там ув'язненого істотно обмежують у правах: забороняють побачення, телефонні розмови, отримання посилок, придбання продуктів, куріння, забороняється приносити з собою продукти та особисті речі, за винятком предметів першої необхідності.

Українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ у Криму навесні 2014 року. Їх етапували в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Обидва провину не визнали.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс обвинувальний вирок відносно Сенцова. За сукупністю "злочинів" режисер засуджений до 20 років колонії суворого режиму. Олександр Кольченко засуджений до 10 років ув'язнення в колонії суворого режиму.