UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колаборант Сальдо хоче встановити у Херсоні пам’ятник Катерині ІІ

Зрадник звернувся до Кремля з проханням посприяти в цьому

Голова окупаційної адміністрації Херсонської області зрадник Володимир Сальдо звернувся до помічника президента РФ Владіміра Мединського з проханням у сприяння встановленню в окупованому місті пам’ятника російській імператриці Катерині ІІ. Відповідне звернення він опублікував у своєму Telegram.

«Керівництво військово-цивільної адміністрації Херсонської області, підтримуючи ініціативу жителів Херсона з увічнення пам’яті засновниці міста Катерини ІІ, чиїм іменним указом 244 роки тому було засноване місто, звертається по допомогу і підтримку у створенні пам’ятника великої імператриці в Херсоні», – сказано у зверненні проросійського колаборанта.

Прикметно, що Сальдо не надав результатів жодного соціологічного опитування херсонців, яке б доводило, що встановлення цього пам’ятника – справді «ініціатива жителів Херсона».

Зате чудовим свідченням негативного ставлення херсонців до російських окупантів є, наприклад, так званий день Росії, який країна-агресорка святкувала 12 червня. Нагадаємо, в окупованому російськими військами Херсоні містяни проігнорували організоване окупантами свято на честь дня Росії. На площі, де відбувались святкові заходи було заледве кількадесят людей.

Читайте також: Війська РФ везуть сім'ї в Херсон та заселяються в житло українців – Міноборони України

Довідка

Російську імператрицю Катерину ІІ справді можна назвати формальною засновницею Херсона, бо 18 червня 1778 року вона видала відповідний указ. Проте для неї це було лише формальністю і місто було потрібне для початку будівництва Чорноморського флоту.

До цього на околицях нинішнього Херсона знаходилась Олешківська Січ – справжній центр тодішнього політичного, військового й економічного життя низового козацтва. У 1775 році російська імператриця Катерина ІІ розпустила останню Січ й заарештувала кошового отамана Петра Калнишевського. Території півдня сучасної України вона анексувала, давши їм назву назву «Новоросія». Збудувавши у новоствореному місті флот, у 1783 році Російська імперія анексувала Кримський півострів, знищивши Кримський ханат у Бахчисараї.