UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кліматичні зміни: в Укргідрометцентрі назвали причину аномальної спеки

У липні в Україні постійно фіксують температурні рекорди.

З перших днів липня в Україну прийшла аномальна спека. В Укргідрометцентрі розповіли про причини її виникнення, опублікувавши на своїй сторінці у Facebook карту, на якій позначені показники температурної аномалії та індексу зміни клімату.

Читайте також: Аномальна спека в Україні: коли чекати на похолодання

Як пояснили у Укргідрометцентрі, індекс зміни клімату (Climate Shift Index (CSI) - англ.), що є системою, яка визначає вплив зміни клімату на місцеві добові температури у всьому світі, зокрема і на території нашої країни. Даний індекс розроблений американським Climate Central та може розраховуватись для мінімальної, середньої та максимальної температури повітря у приземному шарі атмосфери.

Він показує частоту виникнення певних температур при зміні клімату.  CSI 5 рівня означає, що температура трапляється щонайменше в п’ять разів частіше у порівнянні зі світом без забруднення вуглецем, викликаним діяльністю людини. Цю температуру було б дуже важко зустріти у світі без змін клімату — не обов'язково неможливо, але дуже малоймовірно. Аналогічно, CSI рівня 4 означає, що ймовірність виникнення температури щонайменше в чотири рази вища, і так далі.

«Наприклад, припустимо, що раніше температура 34°С у червні у вашій місцевості траплялася в середньому один раз на рік. Якщо зміна клімату зумовила, що зараз 34°С трапляється в середньому три дні кожного червня, то частота (або ймовірність) її виникнення збільшилася в 3 рази. Виходячи з цього підрахунку, кожен раз, коли ми бачимо 34°С вдень у червні у вашій місцевості, йому присвоюється значення 3», – пояснили експерти.

Згідно з наведеними зображеннями, в період з 12 по 16 липня по території України переважає значення 4-5 рівня цього індексу.

«Саме в цей час ми можемо фіксувати нові рекордні значення температури, що будуть близькі до абсолютних максимумів зафіксованих по території України. І згідно значень індексу, то з високою вірогідністю, такі показники температури в нашій місцевості в цей час обумовлені саме змінами клімату», – підсумували у Укргідрометцентрі.

Укргідрометцентр

Укргідрометцентр

Нагадаємо, цього тижня в окремих регіонах України пройдуть дощі. Метеоролог Ігор Кібальчич розповів, де варто їх чекати.